Pokuta pro VZP. Zvýhodnila T-Mobile

Radek Pecák Radek Pecák
20. 5. 2010 14:36
Podmínkou ve výběrovém řízení bylo, že nový poskytovatel telekomunikačních služeb bude muset tomu starému zaplatit pokutu 5 milionů
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Pokutu ve výši 100 000 korun uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Všeobecné zdravotní pojišťovně. Důvodem je pochybení ve veřejné zakázce na „Poskytování mobilních telekomunikačních služeb".

"VZP nesprávně stanovenými zadávacími podmínkami zvýhodnila jednoho z uchazečů o zakázku o objemu bezmála 11 milionů Kč," uvedl úřad v tiskové zprávě. Rozhodnutí dosud není pravomocné.

Jednou ze zadávacích podmínek ve výběrovém řízení VZP bylo, že vítězný uchazeč bude povinen doplatit stávajícímu poskytovateli těchto služeb částku 5 202 244 Kč. Šlo o smluvní pokutu, která zadavateli vznikla nedodržením délky dvouletých smluv na tzv. dotované tarify s dosavadním operátorem. Tím byla právě společnost T-Mobile.

Konkurenti museli být logicky dražší

"Přenesením povinnosti uhradit pětimilionovou sankci na uchazeče o zakázku, však zadavatel výrazně zvýhodnil dosavadního poskytovatele poptávaných služeb. T-Mobile by uhrazoval vzniklý závazek v podstatě sám sobě a nemusel jej tedy ve své nabídce zohledňovat,"vysvětlil rozhodnutí úřadu jeho předseda Petr Rafaj.

Podle něho byly naopak znevýhodněny obě konkurenční společnosti, tedy Telefónica O2 a Vodafone Musely totiž kvůli této podmínce započítat sankci do nabídkové ceny. Celková výše jejich nabídek mohla být v opačném případě výrazně nižší.

 

Právě se děje

Další zprávy