Advokáty povinně oblékne Blažek. Vyhrál soutěž o taláry

Veronika Lehovcová Suchá Petr Kučera Veronika Lehovcová Suchá, Petr Kučera
20. 5. 2010 12:39
Firma má od příštího roku jistých 10 tisíc zákazníků
Foto: Česká advokátní komora - Bulletin advokacie

Praha - Taláry pro advokáty dodá společnost Blažek Praha, která vyhrála ve veřejné soutěži České advokátní komory. Online deník Aktuálně.cz to zjistil od dobře informovaného zdroje. Taláry tak dodá stejná firma, jaká už vyhrála předchozí soutěž na návrh jejich vzhledu.

"O vítězi už představenstvo komory rozhodlo, avšak do doby, než bude výsledek výběrového řízení oficiálně doručen všem jeho účastníkům, nebudeme jeho jméno zveřejňovat," říká mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Dodala nicméně, že výběrová komise rozhodla i na základě posudku znaleckého ústavu v oboru textilií.

O zakázku měly zájem ještě další dvě firmy - di Andrea Lupo a ODEVA Lipany. Soutěže se naopak nezúčastnil krachující OP Prostějov, považovaný původně za nejvážnějšího konkurenta společnosti Blažek. Zájem o "oměření" vzorového taláru mělo sedm společností, ne všechny se však poté do tendru přihlásily.

Advokátní komora si od talárů slibuje větší stavovskou hrdost a odpovědnost svých členů i kultivaci advokacie a prostředí v soudních síních.

Deset tisíc zákazníků

Blažek bude mít od příštího roku jistých na deset tisíc zákazníků - advokátů a advokátních koncipientů.  K dispozici budou dvě varianty - pro denní nošení a luxusní. Advokáti dostanou k talárům i speciální tašky, ve kterých je budou moci přenášet.

Advokáti nebudou muset talár nosit vždy, povinný bude speciální úbor pro obhájce v trestních věcech a obecně u jednáních u nejvyšších soudních instancí - Ústavního, Nejvyššího či Nejvyššího správního soudu.

"Je však třeba doladit řadu dalších kroků včetně toho, jak řešit převlékání talárů na soudech, zapůjčení talárů pro advokáty zapomnětlivce nebo jakým způsobem si advokáti talár objednají a nechají přizpůsobit své správné míře," řekl v březnu místopředseda advokátní komory Antonín Mokrý s tím, že komora zaručí i pro "advokáty přátelskou cenu". Co to ale přesně znamená, se ještě neví. Podle slovenského příkladu by talár mohl stát okolo čtyř tisíc korun.

Uniformní, nebo reprezentativní?

Čeští advokáti už v minulosti jednou taláry oblékali, a to téměř celou první polovinu minulého století.

Zelenou návratu talárů dal po loňském rozhodnutí parlamentu i Ústavní soud. Odmítl stížnost olomouckého advokáta, který povinnost nosit talár považuje za zásah do svých práv. Podle senátu Ústavního soudu mohou taláry advokátům pomoci, aby svou práci dělali lépe.

"Maje pak tuto uniformu či dres na sobě, každý její nositel spíše pocítí význam okamžiku, pro který si talár oblékl, a své úlohy při něm, jakož i cti profese, k níž přísluší a kterou reprezentuje. Tím spíše se pak své role chopí s plným nasazením a bude ji vykonávat skutečně tak, jak to podle svého nejlepšího vědomí pokládá za prospěšné," domnívají se soudci.

Advokát si stěžoval, že mu nošení taláru připomíná nesmyslnou uniformitu období komunismu. Soudci ale opáčili, že to byli právě komunisté, kteří advokáty z taláru povinně svlékli.

"Opětovné zavedení taláru advokátů může být též správným krokem pro zvýšení reprezentativnosti procesu, kterou tento pozbyl zejména takzvaným zlidověním soudnictví, v jehož rámci byl mimo jiné talár advokátům odňat," dodali soudci Ústavního soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy