Firmy loví škody z vody, vidí jen málo. Tak drží provoz

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 5. 2010 19:23
Správa železnic ani silnic zatím škody odhadnout neumí. Mobilní operátoři dolévají naftu do generátorů a doufají.

Brno - Momentálně nemáme tušení, počkejte, až opadne voda. Firmy, kterým velká voda spláchla majetek, odpovídají na otázku o škodách všechny stejně. Bez ohledu na to, zda v postižených oblastech zabezpečují dopravu, telekomunikace nebo cokoliv jiného.

"I pokud by voda nepodemlela žádnou trať, určité náklady si vyžádá pouze kontrola těch tratí, které jsou nebo byly zaplavené. Je třeba je proměřit, zjistit, zda všechno funguje, jak má, a případné škody opravit. Škody tak mohou sahat od jednotek do desítek milionů korun," přiblížil mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Pavel Halla.

Mnoho o možných škodách zatím neví ani Ředitelství silnic a dálnic, pod něž spadají dálnice a silnice první třídy.

"Zatím nemáme hlášeno, že by se někde například utrhla krajnice. Ale víc budeme vědět, až opadne voda. V některých místech je jí na dálnici a silnicích první třídy až patnáct centimetrů. Zatím byly pozastaveny všechny rekonstrukce, které v postižených oblastech provádíme, právě z důvodu, aby nevznikly větší škody," konstatovala mluvčí ředitelství Martina Vápeníková.

Příliš brzy na jakékoliv odhady je také pro energetický gigant ČEZ, který do oblasti dodává elektrický proud. O víkendu ničily vedení stromy padající v poryvech větru, padaly i stožáry.

"Bude hodně záležet na množství poruch na velkých provozních transformátorech, kolik jich voda zaplaví nebo poškodí," podotkl jen mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Operátoři fungují na generátory

Z tří největších mobilních operátorů dojde nejspíš při sčítání škod k nejvyššímu číslu Telefónica O2, která má kromě vysílačů i pozemní vedení pevných linek.

"Dochází k zaplavení některých vysílačů pro mobilní síť i ústředen pro pevné linky. Zatím jsou ale škody minimální, snažíme se zachovat provoz ze všech sil," uvedl mluvčí O2 Martin Žabka.

Operátoři nejvíc bojují s výpadky elektřiny. Jejich vysílače je vynahrazují bateriemi nebo záložními zdroji.

"Přerušila se dodávka elektrické energie do několika našich vysílačů. Na zákazníky to ale dopad nemá, protože naskočily záložní baterie a k vysílačům vyrazili také naši technici se záložními generátory. Zatím se také žádný z vysílačů naštěstí nedostal pod vodu," shrnul mluvčí společnosti Vodafone Miroslav Čepický.

 

Právě se děje

Další zprávy