Problémy státu by nemusely být. Kdybychom platili daně

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 5. 2010 9:53
Padesát miliard nedoplatků stát už nikdy nezíská

Praha  - Už skoro 170 miliard korun dluží lidé i firmy státu. Objem všech nedoplatků v příjmech státního rozpočtu totiž vloni vzrostl na 167,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů v návrhu státního závěrečného účtu, který agentuře ČTK poskytlo ministerstvo financí.

Oproti předchozímu roku se nedoplatky zvýšily o 2,3 miliardy. Více než polovinou se na tomto objemu podílely dlužné daně, třetinu tvořily nedoplatky u sociálního pojištění a zhruba pět procent nedoplatků evidovali celníci.

Největší část nedoplatků připadá na daň z přidané hodnoty, a to 48 miliard korun. Naproti tomu pouhých deset milionů korun dlužili lidé na dědické dani. Největší podíl, téměř třetinu nedoplatků, evidovaly pražské úřady. Nejpoctivěji platí své závazky v Hradci Králové. Dluží jen 4,8 miliardy korun.

Stát uspěje jen v jednom z pěti případů

Stát loni nedoplatky vymáhal v téměř třech milionech případů, což by v případě úspěchu dalo dohromady 68 miliard korun. Ve skutečnosti ale uspěl jen v 554 tisících případů. Z nich se podařilo získat celkem šest miliard korun.

Tento objem vymožených nedoplatků je podle ministerstva za současného stavu zákonů nejvyšší možný. V letech 2007 a 2008 se podařilo touto cestou získat 6,05 a 6,33 miliardy korun, v roce 2001 dokonce 6,7 miliardy. Nejvíce úřady vymáhají daň z přidané hodnoty a loni  takto získaly 3,7 miliardy korun.

Už 50 miliard nedoplatků je nedobytných

Nejúspěšnější je stát při vymáhání menších pohledávek obvykle do jednoho milionu, případně do deseti milionů korun. Nedoplatky nad tuto částku už jsou podle ministerstva vymahatelné jen zčásti a často jsou již zcela nedobytné. Ministerstvo odhaduje, že ke konci loňského roku bylo téměř 50 miliard daňových nedoplatků nedobytných.

Hlavními příčinami, proč se stát nemůže k dlužným penězům dostat, jsou například nemajetnost a předluženost dlužníků i nemožnost nalézt nějaký majetek dlužníka. Některé dlužící firmy zanikají bez právního nástupce, dlužníci umírají a jejich pozůstalost je předlužená. "V některých případech jsou daňoví dlužníci bez příjmů a bydliště mají nahlášeno třeba na obecním úřadu," uvedlo MF.

 

Právě se děje

Další zprávy