HDP Česka zatím rostl o 1,2 %, odhadují statistici

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 5. 2010 9:30
Statistický úřad zveřejnil první odhad vývoje HDP v prvním čtvrtletí. Zatím roste přibližně tak, jak by měl.
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - O něco nižší růst, než Česká národní banka předpověděla pro celý rok. Tak posoudili ve svém předběžném odhadu hrubý domácí produkt České republiky za první čtvrtletí statistici. V čerstvě zveřejněné zprávě Český statistický úřad tvrdí, že výkon tuzemské ekonomiky vzrostl v porovnání s loňským rokem o 1,2 procenta. Poslední odhad ČNB pro celý letošní rok byl 1,4 procenta.

V porovnání s předchozím kvartálem už ale vývoj tak optimisticky nevypadá. Ekonomika rostla podle ČSÚ o 0,2 procenta. "Na meziroční i mezičtvrtletní vývoj hrubé přidané hodnoty měl pozitivní vliv především zpracovatelský průmysl, naopak negativně se vyvíjelo odvětví stavebnictví," konstatovali statistici.

Analytici hodnotí tento vývoj vcelku pozitivně. "Přírůstek 1,2 procenta meziročně nemůže být brán jako zklamání. Důležité je, že se dostáváme z recese. Oživení táhne exportně orientovaný zpracovatelský průmysl, naopak stavebnictví prochází ještě recesí. Česká ekonomika zatím zaostává v oživení nejen za Slovenskem ale i za Německem," upozornila Helena Horská z Raiffeisenbank.

Stále však platí předpověď, že letošní rok bude ve znamení úniku ekonomik z krize. Stejně jako směrem dolů i v cestě vzhůru má Česku pomoci největší ekonomika v Evropě - ta německá.

"Výsledky české ekonomiky naznačují, že se naplňuje scénář o křivce tvaru písmene W. Jak moc bude křivka HDP zdeformovaná, mají v rukou zejména největší obchodní partneři v eurozóně, zejména Německo. Podle našich odhadů by měla letos ekonomika eurozóny růst o 0,9 procenta, poptávka tamních firem a spotřebitelů by měla pomoci Česku k růstu o 1,5 procenta. V příštím roce by se tempo růstu českého HDP mělo přibližovat 3 procentům," zhodnotil Jiří Moser z PricewaterhouseCoopers Česká republika.

Statistici také upozornili, že v prvním čtvrtletí dál stoupala nezaměstnanost, a to o 2 procenta v porovnání s prvním čtvrtletím minulého roku a o 0,8 procenta za čtvrtletí. Tento nárůst jde na vrub zpracovatelského průmyslu.

"K poklesu zaměstnanosti přispěl zejména zpracovatelský průmysl, a to jak svou vahou, tak i rozměrem poklesu. Ve většině ostatních odvětví zůstává i nadále zaměstnanost v zásadě stabilizovaná," píše se ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy