Žádná solidarita. Češi by Řekům nepomohli

Petr Jemelka Petr Jemelka
11. 5. 2010 17:40
To Němci jsou větší granti. Platí nejvíce a ještě s tím souhlasí
Řekům se zdá být záchranný plán příliš tvrdý, nechtějí přijít o své sociální výdobytky
Řekům se zdá být záchranný plán příliš tvrdý, nechtějí přijít o své sociální výdobytky | Foto: Reuters

Praha - Pokud by záleželo na rozhodnutí české veřejnosti, Řekové by se finanční pomoci nedočkali. Vyplývá to alespoň z internetového výzkumu veřejného mínění agentury Stem/Mark.

Pouze třetina dotázaných odpověděla, že považuje finanční pomoc Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie za správný krok.

S mezinárodní pomocí zemi, která se potácí na pokraji bankrotu, nesouhlasí 68 procent dotázaných. Čtvrtina respondentů dokonce uvedla, že to rozhodně není správné řešení.

Tři pětiny dotázaných se domnívají, že peníze poputují do Atén zbytečně. V úspěch záchranného plánu věří sedmnáct procent respondentů. Největší procento (91 %) lidí se shodlo na tom, že by měly být současné problémy Řecka poučením i pro další členské státy Evropské Unie.

Lidé dokonce chtějí vyloučení Řecka z EU

Pro vyloučení Řecka z EU by hlasovalo 42 procent respondentů, kteří se zároveň ztotožňují s výrokem, že další solidarita již není možná. Naopak 37 procent oslovených Čechů odpovědělo, že podle jejich názorů není jiné řešení, než zadluženým Řekům pomoci.

Většina lidí (85 %) by rovněž souhlasila s výrokem, že by ostatní země neměly doplácet na štědrou finanční politiku a podvody řeckých úředníků.

Výzkum byl prováděn od začátku května na reprezentativním vzorku 610 náhodně vybraných internetových uživatelů, ve věku od 15 do 59 let.

Němci pomoc schvalují

Paradoxní je, že podle německého výzkumu veřejného mínění, který ve stejnou dobu provedla společnost Forsa opinion research na reprezentativním vzorku tisíce Němců, se ukázalo, že většina našich západních sousedů s mezinárodní pomocí souhlasí. A to i přes fakt, že Němci budou na Řecko doplácet zdaleka nejvíce.

Se solidarní politikou se ztotožňuje 52 procent Němců. 43 procent naopak s plánem pomoci nesouhlasí. Přesto, že z Atén stále přicházejí špatné zprávy, 76 procent Němců odpovědělo, že Řeky vnímá jako sympatické nebo dokonce velmi sympatické.

 

Právě se děje

Další zprávy