Turistů mírně přibylo. Česko si oblíbili Rakušané

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 5. 2010 9:53
Turistů přijelo v prvním čtvrtletí do Česka o něco více, ale strávili tu kratší dobu.
Největší příliv hostů zažily nejdražší hotely, především díky cenovým nabídkám.
Největší příliv hostů zažily nejdražší hotely, především díky cenovým nabídkám. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Turistů přijelo o něco více, ale strávili u nás kratší dobu, říkají čísla. Údaje o cestovním ruchu v České republice v prvním čtvrtletí letošního roku zveřejnil Český statistický úřad. Zatímco v předcházejícím čtvrtletí ubývala hotelům a penzionům v Česku spíše zahraniční klientela, začátek roku byl poznamenán odlivem domácích hostí.

"V prvním čtvrtletí se snížil počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních o 1,2 procenta. Domácích návštěvníků ubylo o 2,7 procenta, naopak počet zahraničních vzrostl o 0,5 procenta," uvedl statistický úřad ve zprávě.

Celkem využilo služeb hotelů, penzionů a ubytoven o 0,5 hostů procenta více. Tento údaj však jednoznačně narostl díky zahraničním turistům - přijelo jich totiž o 2,8 procenta více, zatímco Češi si nocleh zaplatili o 1,6 procenta méně často.

Statistici také zjistili, že nejvíce ochladl zájem turistů o ubytovny a další zařízení spadající do kategorie "ostatní". Naopak nejvíce rostl zájem o nejdražší hotely - ty pětihvězdičkové zaznamenaly devítiprocentní nárůst počtu nocí, které v nich hosté strávili, čtyřhvězdičkové dokonce nárůst o 12,8 procenta.

Podle některých odborníků je to především výhodnými nabídkami, s nimiž dražší hotely ve snaze přilákat hosty přišly.

Hotely lákaly na nízké ceny

"První dny nového roku se nesly ve znamení posilvestrovského útlumu, ceny ve městech byly v lednu nejnižší a hotely se snažily hosty přilákat právě cenovými nabídkami. Velmi slušnou sezónu za sebou mají horské hotely, penziony a apartmány, i na horách však byla sezóna poznamenaná hlavně tlakem na co nejnižší cenu," zhodnotil Tomáš Nezdara z ubytovacího portálu Hotel.cz.

V letošním prvním čtvrtletí se mírně změnily počty zahraničních turistů z jednotlivých zemí. I nadále do Česka přijížděli nejčastěji Němci, přestože se v meziročním srovnání jejich počet snížil o 0,1 procenta. Druhými nejčastějšími hosty byli obyvatelé Ruska, kterých přijelo v prvních třech měsících roku o 4,5 procenta více, v Česku také strávili delší dobu.

Nejvíce si však krásy České republiky oblíbili Rakušané a Francouzi - jejich počty totiž rostly nejvíc, o 20,5 procenta u Rakušanů a 11,2 procenta u Francouzů.

 

Právě se děje

Další zprávy