Stát pošle do lavic i dospělé: chce finanční vzdělávání

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 5. 2010 15:46
S vlastními penězi se budou učit hospodařit děti i dospělí
Vážně si chci vzít půjčku na dovolenou? A nepojedeme letos raději na chatu?
Vážně si chci vzít půjčku na dovolenou? A nepojedeme letos raději na chatu? | Foto: Policie Moravskoslezského kraje

Praha - Co je to hypotéka, kreditní karta, spotřebitelský úvěr a jak zjistit, jestli si je můžete dovolit? To, co většina dospělých postupně zjistila až v průběhu života, když o nějaké formě půjčky začali uvažovat, se začnou učit děti ve školách. Počítá s tím Národní strategie finančního vzdělávání, kterou dnes schválila vláda.

"Je potřeba, aby se občané orientovali v základních zákonitostech fungování finančního trhu, dokázali se zorientovat v nabídce finančních produktů a služeb a efektivně se rozhodovali s ohledem na svoji současnou i očekávanou budoucí životní situaci," uvedla Klára Hájková, náměstkyně ministra financí odpovědná za oblast finančního trhu.

Kromě stále širšího portfolia půjček a služeb, které banky i nebankovní instituce svým klientům nabízejí, je důvodem k vypracování strategie také stále větší zadluženost českých domácností, která už přesáhla 1 bilion korun, i přibývající případy předluženosti.

Rozpočet si dělá jen každá čtvrtá domácnost

Návrh vychází ze Strategie finančního vzdělávání, kterou v roce 2007 společně připravila ministerstva financí a školství. S výchovou k zodpovědnosti při hospodaření s vlastními financemi počítá ve dvou částech - ta první bude zaměřena na děti, druhá na dospělé.

"Důraz je kladen na problematiku správy osobního a rodinného rozpočtu. Pouze čtvrtina českých domácností si pravidelně sestavuje rozpočet. Rozpočet je přitom jedním ze základních nástrojů plánování osobních financí," dodala Hájková.
Přesné údaje o tom, jak jsou na tom Češi s finanční gramotností, bude ministerstvo financí zjišťovat ve druhé polovině letošního roku.

Národní strategie počítá s tím, že konkrétní doporučení, jak finanční vzdělávání zavádět, bude školám poskytovat ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy až do roku 2013. Kontrola, zda funguje, je naplánována na rok 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy