Noční plán zabral. Barroso ohlásil konec bojů o euro

Karel Toman
10. 5. 2010 15:35
Plán pomoci uspěl v prvním testu - pondělním obchodování na světových burzách
Foto: Reuters

Brusel - Největší finanční záchrana od vypuknutí finanční krize na podzim roku 2008 zabrala.

Plán v hodnotě 750 miliard euro (zhruba jeden bilion dolarů) na pomoc zemím ohroženým nákazou z řecké dluhové krize uklidnil finanční a akciové trhy při pondělním obchodování. Unie teď podle všeho naopak přechází do protiofenzivy.

Burzy rostou

Šéf Evropské komise José Barosso už prohlásil, že EU je připravena ke všem potřebným krokům pro ochranu eura a že žádná ze zemí eurozónu neopustí. Naopak, do klubu zemí platících eurem zřejmě brzy přistoupí Estonsko.

Euro k dolaru posílilo na 1,304 dolaru za evropskou měnu - tedy nad "psychologicky významnou" hranici, navíc skoro o tři centy oproti pátku. Euro tak získalo zpátky část ztrát z minulého týdne.

Evropské akcie rostou podle serveru finančního domu Patria nejvíce za 17 měsíců. Uklidnit se ale podařilo i asijské burzy, které v pondělí otvíraly jako první. Japonská Nikkei vzrostla ráno o 1,6 procenta, hongkongská burza Hang Seng vzrostla o 1,3 procenta.

Termínované obchody podle Financial Times naznačily, že americké trhy začnou obchodovat o 3,4 procenta výš.

EU zahnala vlčí smečku

Padají i ceny dluhopisů ohrožených zemí, protože Evropská centrální banka souhlasila s tím, že je bude vykupovat. Řecké desetileté dluhopisy klesly o 263 bazických bodů, španělské o 27 a italské o 20 bazických bodů. Německé naopak o 15 procent vzrostly, protože Německo bude se 123 miliardami euro suverénně největším přispěvatelem, pokud se pomoc aktivuje.

V důvěře v momentální odvrácení hrozícího návratu globální recese posílila i ropa. Surová ropa Nymex vzrostla o 2,41 dolaru na 77,52 dolaru za barel.

O dvacet haléřů oproti konci minulého týdne posílila také koruna, na 25,60 za euro a 19,80 za dolar.

Evropské unii se tak zřejmě podařilo odvrátit "útok vlčí smečky". Právě tak švédský ministr financí před čtrnáctihodinovým nedělním jednáním ekonomických ministrů sedmadvacítky popsal obavy z toho, co čeká euro a dluhopisy některých zemí při pondělním obchodování na finančních trzích.

 

Právě se děje

Další zprávy