Inflace vystoupala v dubnu přes jedno procento

Radek Pecák Radek Pecák
10. 5. 2010 9:49
Za růstem stojí především výrazné zvyšování cen pohonných hmot

Praha - Hlavně zvýšení cen v dopravě způsobilo meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu na 1,1 procenta z březnových 0,7 procenta. Meziměsíčně inflace vzrostla o 0,3 procenta.

Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Analytici očekávali o něco rychlejší růst, přesto většinou tvrdí, že současný trend je v souladu s vývojem během celého roku.

Ve zprávě statistického úřadu se dále praví, že meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,3 % způsobilo především další, v letošním roce již třetí výrazné meziměsíční zvýšení cen pohonných hmot, které v dubnu dosáhlo 2,2 %. "Celkem od ledna 2010 vzrostly ceny pohonných hmot o 12,5 %. Ceny benzínu Natural 95 byly v dubnu nejvyšší od července 2008, ceny motorové nafty od října 2008," uvádí ČSÚ.

Rostly i ceny zemního plynu (o 3,3 %), oděvů (o 1,3 %) a obuvi (o 1,8 %). Růst cen potravin ovlivnilo zvýšení cen zeleniny (z toho ceny brambor vzrostly o 13,0 %.). Ceny čerstvého a trvanlivého mléka byly vyšší o 2,2 %, jogurtů o 2,0 %, čokolády a čokoládových výrobků o 2,1 %.

Rychleji rostly ceny zboží než služeb

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,5 % a ceny služeb o 0,1 %.

V meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu 2010 o 1,1 %, což představuje zrychlení o 0,4 procentního bodu. Výrazný vliv na růst cenové hladiny měly i nadále ceny pohonných hmot, které byly vyšší o 21,4 %. V bydlení vzrostlo čisté nájemné o 10,1 %, přičemž regulované nájemné se zvýšilo o 18,6 % a tržní kleslo o 0,3 %. V oblasti potravin byly vyšší především ceny vajec o 7,9 %, másla o 10,4 %, brambor o 12,2 %.  

"Z hlediska struktury nepřináší data za duben překvapení. Počítáme s tím , že míra inflace bude i při nedostatku poptávkových inflačních tlaků směřovat vzhůru a v letních měsících dosáhne dvouprocentní cíl ČNB. Koncem roku by se pak inflace mohla nacházet poblíž 3 %, což je horní hrana tolerančního pásma ČNB pro inflaci," uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank.


 

 

Právě se děje

Další zprávy