Tržby RWE Transgas v loni klesly. Zisk naopak stoupl

Ekonomika Ekonomika
6. 5. 2010 13:09
Firma se dokázala dobře vypořádat s loňskou plynovou krizí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyšší zisk při nižších tržbách zaznamenala vloni společnost RWE Transgas v České republice. Tržby meziročně klesly o šest procent na 102,160 miliardy korun. Zisk po zdanění naopak stoupl o 4,3 procenta na 10,473 miliardy Kč. Firma o tom dnes informovala na tiskové konferenci.

Hlavními důvody vyššího čistého zisku v roce 2009 byl růst prodeje plynu do zahraničí a také zvládnutí plynové krize, kdy se kvůli rusko-ukrajinskému sporu o dodávkách plynu ocitla část zemí v Evropě bez této suroviny. Takto zdůvodnil výsledky firmy za loňský rok místopředseda představenstva Dirk Simons.

Stále ovládá stále dvě třetiny trhu s plynem

"Loňský zisk výrazně pozitivně ovlivnilo hospodaření dceřiné společnosti RWE Gas Storage," uvedl Simons. RWE Gas Storage investovala v roce 2009 do rozšíření skladovací kapacity 736 milionů korun. "Plynová krize na Ukrajině ukázala, že skladování plynu je nezbytné, abychom byli spolehlivým dodavatelem plynu," řekl Simons.

Prodej zemního plynu společnosti RWE Transgas v ČR v loňském roce meziročně klesl o čtyři procenta na 76,8 terawatthodiny. Celkový prodej plynu firmy ale loni vzrostl o 11 procent na 142,1 TWh.

RWE Transgas je největším dovozcem plynu do České republiky. V současnosti ovládá kolem 67 procent českého trhu s plynem a má více než 2,3 milionu zákazníků v rámci ČR.

 

 

Právě se děje

Další zprávy