ČNB srazila sazby. Tůma: očekáváme silnější korunu

Ekonomika Ekonomika
6. 5. 2010 17:52
Bankovní rada ČNB snížila klíčové úrokové sazby na historické minimum.
Guvernér Zdeněk Tůma už za pár týdnů skončí v čele ČNB
Guvernér Zdeněk Tůma už za pár týdnů skončí v čele ČNB | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bankovní rada ČNB poslala klíčové úrokové sazby nejníže v historii.

Pro snížení sazeb o čtvrt procentního bodu (na 0,75) dnes hlasovali čtyři členové bankovní rady, dva chtěli nechat sazby beze změny.

Za překvapivým rozhodnutím stojí nové analýzy centrální banky. ČNB sice ponechala ve své nové prognóze odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 1,4 procenta, ale pro příští rok odhad HDP zhoršila na 1,8 procenta (dříve 2,1 procenta). Ukázalo se, že bankovní rada se méně bojí zvýšení inflace než nebezpečí dalšího zadušení ekonomiky.

HDP zrychlí až 2011

Výraznějšímu růstu ekonomiky bude podle guvernéra Zdeňka Tůmy letos bránit dočasné ochlazení domácí spotřeby a zahraniční poptávky. "V roce 2011 oba vlivy odezní a růst HDP začne zrychlovat," citovala ČTK Tůmu.

Celková inflace se bude podle ČNB v průběhu letošního roku postupně zvyšovat až mírně nad dvouprocentní inflační cíl.

Průměrný kurz koruny letos ČNB očekává na 25,30 Kč/EUR a příští rok posílení na 24,90 Kč/EUR. Oproti minulé prognóze tak ČNB očekává kurz koruny silnější.

Bankovní rada srazila sazby níže v době, kdy koruna podlehla situaci, kterou rozpoutaly potíže Řecka. Investoři se zbavují eura a s ním i české měny. K americkému dolaru se dostala dokonce už nad hranici 20 korun/dolar.

"Jsme satelitem eurozóny, proto se její potíže projevují i u nás," komentoval to v on line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz analytik UniCreditBank Pavel Sobíšek.

Rozhodnou Atény

Zasedání bankovní rady se zúčastnilo šest ze sedmi členů bankovní rady. Na jednání chyběla Eva Zamrazilová.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Tím ČNB v omezené míře určuje, jak "drahé" budou peníze: pro lidi i pro firmy.

Síla ČNB je ovšem při současných turbulencích na trzích omezená. Jak draho se bude půjčovat i v Česku, o tom se rozhoduje více v ulicích Atén. Teprve ve chvíli, kdy si investoři budou jisti, zda Řecko přijme plán úspor, dá se čekat uklidnění také na měnových trzích. 

Zda je teď správné nakupovat spíš eura nebo koruny nechtějí říct ani experti. "Nejlepší doba na výměnu korun za eura už byla. Teď se situace mění každý den a krátkodobý vývoj si netroufám předpovědět," uvedl například Sobíšek v online rozhovoru.

Euro se dnes propadlo na nové 14měsíční minimum vůči dolaru. Příčinou byl hlavn fakt, že Evropská centrální banka nenavrhla žádná dodatečná opatření na zmírnění dluhové krize v Řecku. Investoři se obávají, že krize by se mohla rozšířit i do některých dalších evropských zemí. Hlavně se mluví o Portugalsku a částečně i o Španělsku.

 

Právě se děje

Další zprávy