Hypoteční trh USA stále není OK.Gigant žádá další pomoc

Petr Jemelka Petr Jemelka
6. 5. 2010 10:39
Američtí daňoví poplatníci musí dál zacelovat díry na trhu s nemovitostmi

Washington -  Freddie Mac - druhý největší poskytovatel hypoték ve Spojených státech, je stále v pořádných problémech. Vykázal totiž v prvním čtvrtletí ztrátu 8 miliard dolarů a avizoval, že požádá federální vládu o další finanční pomoc ve výši 10,6 miliardy.

Podle britské BBC to jasně ukazuje, že se americký trh s nemovitostmi dosud s důsledky nejhorší ekonomické krize od třicátých let minulého století nevyrovnal. 

Federální vláda ze strachu ze zhroucení hypotéční trhu v září 2008 nejprve na Freddie Mac uvalila nucenou správu, aby jí na konci roku poskytla neomezené finanční záruky. Od té doby už američtí daňoví poplatníci do společnosti napumpovali 61,3 miliardy dolarů.  

„Jsme svědky postupné stabilizace trhu s nemovitostmi, ale zároveň jsme zaznamenali, že je tato stabilizace křehký proces. Než dojde k úplnému uklidnění situace, některé ceny ještě klesnou," řekl výkonný ředitel Freddie Mac Charles Haldeman, čímž naznačil, že do té doby bude druhý největší poskytovatel hypoték ve Spojených státech pravděpodobně závislý na federální vládě.

Sílí hlasy proti pokračování státní pomoci 

V obdobné pozici je navíc je také větší vládou kontrolovaná hypotéční společnost Fannie Mae. Také proto Obamova administrativa v současné době připravuje reformu hypotéčního systému a vyzývá k veřejné debatě o tom, jak by měla být provedena. Ministr financí Timothy Geithner se nicméně nechal slyšet, že do konce letošního roku s výraznějšími změnami nepočítá.

Kongresman Scott Garett zastupující New Jersey je ale toho názoru, že už bylo státní pomoci dost. „Daňoví poplatníci kvůli těmto zkrachovalým podnikům stále přicházejí o peníze a někdy už konečně musíme říci dost," cituje ho server France 24.  

 

Právě se děje

Další zprávy