Spočítali jsme: Stát utrácí stejně špatně jako loni

Petr Holub
4. 5. 2010 6:40
Schodek státního rozpočtu za první čtyři měsíce činí 78,2 miliardy korun.
Musíme něco u dělat proto, abychom schodek stlačily pod 5,3 procenta HDP, říká ministr financí Eduard Janota
Musíme něco u dělat proto, abychom schodek stlačily pod 5,3 procenta HDP, říká ministr financí Eduard Janota | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud se něco nezmění k lepšímu, dosáhne schodek státního rozpočtu opět dvou set miliard korun, ukazují výsledky za první čtyři měsíce roku.

První reálná prognóza rozpočtu je možná právě počátkem května. Loni šokoval květnový odhad deficitu ve výši 167 miliard korun a koncem roku dosáhl schodek historického rekordu 192 miliard.

Letošní květnová prognóza Aktuálně.cz ukazuje, že schodek dosáhne 195 miliard. Pokud se vyplní, stát se zadluží částkou o 30 miliard vyšší, než plánuje ministr financí Eduard Janota.

Lidé neplatí na důchody

Za propad mohou nižší příjmy. Rozpočet předpokládá, že se sociální pojistné letos zvýší o pět procent, za první čtyři měsíce je však výběr proti loňsku o pět procent nižší. Schodek důchodového účtu proto dosáhl už dvanácti miliard.

Další vývoj není možné předvídat. Šéf vládní komise pro důchody Vladimír Bezděk věří, že se příjmy zvýší koncem roku, až spolu s odezněním krize začnou růst výdělky.

Údaje České správy sociálního zabezpečení však varují, že naopak porostou výdaje. Důchody se letos nezvyšují, koncem března však mělo Česko o sedm procent starobních důchodců víc, než před rokem. Výdaje penzijního systému se zatím podařilo udržet pod kontrolou jen díky úsporám na invalidních důchodech, které platí od prvního ledna.

Podniky bez zisku

Janotův plán na záchranu rozpočtu vyšel při zvýšení daní z přidané hodnoty. I když se sazba daně zvýšila o sedm procent, příjmy rostou o desetinu.

Zklamáním jsou naopak podnikové daně a daně z příjmu od zaměstnanců. Rozpočet počítá s tím, že se zásluhou ekonomického oživení vybere víc. Podniky však za první čtyři měsíce odvedly o miliardu a zaměstnanci o půl miliardy méně než v loňském krizovém roce.

Tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob vysvětluje dubnový propad rozpočtu tím, že loni stát rozpustil v příjmech rezervy za 32 miliard. Prognóza Aktuálně.cz proto rozpočtovou bilanci od mimořádné dotace očistila.

 

Právě se děje

Další zprávy