CzechInvest na jihu Moravy podpořil hlavně české firmy

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
3. 5. 2010 16:02
Díky pobídkám vzniklo 14 300 nových pracovních míst

Brno - Státní investiční pobídky ve výši 1,25 miliardy korun na jižní Moravě zabraly - vrátily se 6,5krát a pomohly vytvořit asi 14 300 nových pracovních míst.

Vyplývá to ze studie, kterou na dnešní tiskové konferenci představili zástupci CzechInvestu a společnosti Deloitte.

Za každou investovanou korunu se tak na daních do rozpočtu vrátilo 6,50 korun, což je o dvě koruny méně, než je celorepublikový průměr.

"U komerčních investic se návratnost počítá v desítkách procent, u investičních pobídek jsou to přitom násobky. Z hlediska státu jsou to velmi efektivní investice," cituje ČTK Luďka Niedermayera z firmy Deloitte.

Největší návratnost investic je ve středních Čechách

Podle některých analytiků by se efektivita investičních pobídek v jihomoravském kraji ještě zvýšila, pokud by se v oblasti  zvýšila úroveň služeb a podařilo se více provázat oblast středního a vysokého vzdělávání s průmyslem.

Například ve středních Čechách se návratnost investic pohybuje ve dvouciferných číslech. Na rozdíl od jiných krajů totiž pobídkové investice na jihu Moravy nejsou taženy automobilovým průmyslem. Investiční pobídky v Jihomoravském kraji čerpaly především strojírenské firmy.

Čtyři z pěti pobídek byly pro tuzemské firmy

CzechInvest od roku 1998, kdy stát začal investiční pobídky nabízet, do roku 2008 podpořil na jižní Moravě 51 projektů. Čtyři desítky z nich byly projekty tuzemských firem, 11 zahraničních. Mezi zahraničními byli nejaktivnější podnikatelé z Německa.

Hned za nimi byly japonské firmy, které například zamířily do brněnské průmyslové zóny Černovická terasa.

Příjmy státu z investičních pobídek přitom podle studie firmy Deloitte stoupají. V roce 1999 přispěli podpoření jihomoravští investoři do státního rozpočtu částkou 33,7 milionu korun, v roce 2008 to bylo 2,27 miliardy. Za celou ČR to pak v roce 2008 bylo téměř 56 miliard. Data za loňský rok zatím nejsou k dispozici.

 

Právě se děje

Další zprávy