Odklad: sporný vládní tým pro inovační miliardy zůstává

Karel Toman
3. 5. 2010 17:36
Vlivnou Radu pro výzkum, vývoj a inovace personální obměna opět minula
Tatsumi Kimura, výzkumník japonského institutu AIST, předvádí technologii plazmového laseru. Na snímku s dlouhou expozicí je vidět obrazec, který vytvořil. Jde o způsob, jak laserem ukázat prostorové obrazce.
Tatsumi Kimura, výzkumník japonského institutu AIST, předvádí technologii plazmového laseru. Na snímku s dlouhou expozicí je vidět obrazec, který vytvořil. Jde o způsob, jak laserem ukázat prostorové obrazce. | Foto: REUTERS - Toshiyuki Aizawa

Praha - Nová Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) měla být dnes jmenována na jednání vlády. Vyplývá to z návrhu vládního usnesení, který má Aktuálně.cz k dispozici.

"Ano, dnes je to na programu," potvrdil dnes pro Aktuálně.cz premiérův poradce Michal Frankl.Na jednání se ale bod nakonec nedostal.

"Bylo to z popudu ministryně Kopicové," prozradil zdroj blízký jednání vlády, který si nepřál být jmenován. Jmenování rady přitom nabírá zpoždění skoro půl roku, přestože na její obměnu podle informací Aktuálně.cz tlačí premiér Jan Fischer. 

Dnešní stažení bodu z jednání vlády má údajně zmařit jmenování RVVI ještě před volbami a prodloužit tak působení rady stávající.

Rada s vlivem na 140 miliard

Rada pro výzkum, vývoj a inovace sice není veřejnosti příliš známá, je to ale významný orgán, protože má vliv na rozdělování obrovských peněz na vědu, výzkum a inovace. Do roku 2013 má do těchto oblastí jít z evropských fondů celkem 5,7 miliardy euro, tedy přes 140 miliard korun.

Zjednodušeně řečeno se vede odborná debata o tom, kolik z těchto peněz má putovat do skutečné základní vědy a kolik na podporu aplikovaného výzkumu na zakázku pro firmy.

Zástupci byznysu jsou sice v dosavadní radě početně v menšině. Podle "vědeckého křídla" se však zejména díky vlivu bývalého vicepremiéra Martina Jahna stočil tok peněz do inovací právě směrem k byznysu. Peníze tak začaly putovat čato do nesmyslných patentů a začaly chybět v základním výzkumu. Jedině ten je přitom podle vědců ve skutečnosti zemi zajistit skutečnou konkurenceschopnost.

Podle informací Aktuálně.cz měly být tři čtvrtiny členů nové rady z univerzitního prostředí, jedna čtvrtina z byznysu (viz seznam na konci textu). Radu tak měl opustit například právě někdejší vicepremiér pro ekonomiku, dnes generální ředitel Volkswagen Group v Rusku Martin Jahn.

Mezi zástupci byznysu ho měl "nahradit" prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl nebo Jiří Cienciala, generální ředitel Třineckých železáren. Z řad vědců měl opoustit radu například sociolog Petr Matějů.

Vědcům vadí velké slovo byznysu

Podle zástupců byznysu je ale podpora inovací ve firmách důležitá pro zachování globální konkurence země a je trendem v celé západní Evropě. "Vědci" však tvrdí, že si firmy touhle argumentací chtějí jen z veřejných zdrojů přilepšit na to, co by tak jako tak musely dělat, aby obstály - inovace.

Kritici radě vytýkají také nejasně nastavená kritéria přerozdělování peněz a legislativní mantinely její činnosti.

"Nová rada by debatu o přístupech přerozdělování peněz nepochybně otevřela. Odklad tomu má zabránit," řekl nejmenovaný zdroj Aktuálně.cz.

Jmenování rady navíc nabralo skoro půlroční zpoždění. Podle původních plánů měla být v novém složení jmenována do konce roku 2009.

Jiří Zlatuška, děkan fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, bývalý senátor a jeden z kandidátů do vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace.
Jiří Zlatuška, děkan fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, bývalý senátor a jeden z kandidátů do vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. | Foto: Ludvík Hradilek

"Nejpřirozenější hypotéza by jistě byla, že došlo ke sporům, nakolik mají být jmenováni ti, kteří své názory veřejně prezentovali, a nakolik se má dát přednost těm, kteří se konfrontace svých názorů s odbornou veřejností báli a schovávají se raději za zákulisní tlaky nebo zájmové skupiny," nabídl vysvětlení zdržení děkan Fakulty informatiky Masarykovy Univerzity Brno Jiří Zlatuška.

Ten patřil k "hlasitým" kandidátům do nové rady, nespokojeným s její stávající činností.

"Myslím, že ty průtahy jsou způsobeny tím, ze premiér Fischer má na složeni RVVI názory odlišné od ministryně Kopicové, která by nejraději neměnila nic," sdělil před časem pro Aktuálně.cz další kritik dosavadního fungování rady, akademik Václav Hořejší.

Ani on ani Zlatuška mezi novými členy rady v návrhu usnesení nejsou.

Navrhované složení RVVI

1. Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy (Miroslava Kopicová)
2. Předseda České konference rektorů (Petr Fiala, MU Brno)
3. Předseda Rady vysokých škol (Vladimír Haasz, ČVUT Praha)
4. Předseda Akademie věd (Jiří Drahoš, ÚCHP AV ČR /Ústav chemických procesů/, Praha)
5. Prezident Svazu průmyslu a dopravy  (Jaroslav Míl)
6. Jiří Málek, člen vědecké rady Univerzity Pardubice
7. Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy
8. Stanislava Hronová, prorektorka Vysoké školy ekonomické, Praha
9. Tomáš Opatrný, proděkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci
10. Rudolf Haňka, předseda Rady pro reformu vysokoškolského vzdělávání, University of Cambridge
11. Karel Aim, Předseda rady ÚCHP AV ČR (Ústav chemických procesů), Praha
12. Pavel Hobza, Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd, držitel ceny Česká hlava 2008 za objev nepravé vodíkové vazby
13. Jan Šotola - ředitel výzkumu a vývoje Zentiva a.s.,
14. Karel Oliva - ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR, zabývá se matematickou lingvistikou a formální syntaxí
15. Jiří Cienciala - generální ředitel Třineckých železáren
16. Zbyněk Frolík - generální ředitel Linet s. r. o., člen předsednictva Svazu průmyslu a dopravy, držitel ceny Manažer roku 2009

(Pozn. red.: Prvních pět členů rady je v návrhu usnesení uvedeno jen funkcí. Aktuálně.cz ji doplnilo o jejího současného nositele.)

 

Právě se děje

Další zprávy