Klienti Union banky dostanou další část peněz

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
30. 4. 2010 14:35
Konkurz zkrachovalé banky vynese někdejším klientům 40 procent peněz, o které přišli. Nyní dostanou deset procent, zbylých deset pak v dalším kroku.

Ostrava - Pětasedmdesát tisíc někdejších klientů Union banky dostane další zlomek z peněz, o které při jejím krachu přišli. Informovala o tom ČTK s odkazem na konkurzního správce banky.

Soud totiž ukončil spor s jedním z věřitelů banky, a nyní tak klienti dostanou celkem vyplaceno 1,6 miliardy korun, což představuje asi deset procent jejich vkladu. Už dřív získali dvacet procent uložených peněz.

"Vyplácení další části peněz klientům by mělo začít v horizontu několika dní, maximálně týdnů. Přesný termín není dán. Je třeba technicky vyřešit, jak se peníze vyplatí, aby je všech 75 tisíc věřitelů dostalo bez problémů," uvedl mediální zástupce konkurzního správce Oldřich Babický.

Poslední peníze od Union banky přitom dostali její někdejší klienti na přelomu let 2004 a 2005. Dvacet procent z celkových pohledávek ve výši 15,1 miliardy korun se podařilo získat zpeněžením majetku banky a díky vymoženým pohledávkám.

V loňském roce byl dokončen prodej zbývajícího majetku i pohledávek banky. Teď se výplata druhé části peněz opozdila, protože jeden z věřitelů podal odvolání proti usnesení konkurzního soudu, které Vrchní soud v Olomouci nakonec zamítl.

Na konci loňského roku bylo na účtech Union banky 3,6 miliardy korun. Celkem by se věřitelé měli dočkat 40 procent částky, o kterou při konkurzu banky přišli. Po výplatě, která začne v nejbližší době, by tedy měli dostat posledních deset procent svých peněz.

Union banka působila na českém trhu od roku 1991 do roku 2003. Pak jí Česká národní banka odebrala bankovní licenci, soud Union banku poslal do konkurzu. V té době měl ústav 130 tisíc klientů a 90 poboček po Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy