Spořitelna vydělala víc na poplatcích i dluhopisech

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 4. 2010 9:15
Česká spořitelna zvýšila čistý zisk o 4,1 procenta. Za čtvrtletí vydělala přes 3 miliardy.
O víc než čtvrtinu stouply obchodní zisky banky.
O víc než čtvrtinu stouply obchodní zisky banky. | Foto: Českaá spořitelna

Praha - Snížení nákladů, ale také větší zájem o úvěry a pojištění a úspěšné obchody s cennými papíry zvýšily České spořitelně čistý zisk. Za první tři měsíce letošního roku stoupl ve srovnání s loňskem o 4,1 procenta.

Banka, v níž má své úspory uloženo nejvíc Čechů, vydělala 3,13 miliardy korun. Ještě víc narostl provozní zisk - o 5,9 procenta na 6,64 miliard korun. Čtvrtletní neauditovaný konsolidovaný výsledek zveřejnila společnost dnes ráno.

O téměř deset procent víc než před rokem zaplatili klienti České spořitelny své bance na poplatcích a provizích. Tyto příjmy stouply o 9,3 procenta a dosáhly 2,87 miliardy korun.

"Rostly především úvěrové obchody včetně prodeje doplňkových pojišťovacích služeb, např. pojištění schopnosti splácet. Pozitivní vliv měly také příjmy z platebních a karetních transakcí a pojišťovacích činností, a to díky jejich rostoucímu počtu. Zvýšily se rovněž příjmy z transakcí s cennými papíry především vlivem zotavujícího se trhu podílových fondů," upřesnila banka ve zprávě.

Banka ale také úspoěšně obchodovala s cennými papíry, především s dluhopisy. Z obchodních operací přiteklo do pokladny 1,13 miliardy korun, což představuje nárůst o 26,5 procenta v porovnání s loňským prvním čtvrtletím. Krom obchodování s dluhopisy přispěly ke zvýšení také příjmy z operací s cizími měnami a derivátových operací.

V prvním čtvrtletí si lidé u České spořitelny častěji půjčovali formou takzvaných spotřebitelských úvěrů. Celkem získali půjčky v objemu 79 miliard korun, což představuje nárůst o více než pět procent. Stoupl i počet hypoték, ale jen o 0,7 procenta na 117, 29 miliardy korun.

Naopak firmy si půjčovaly méně. Objem úvěrů pro právnické osoby klesl o 6,5 procenta na 181,92 miliardy korun.

Mateřská Erste vydělala dvojnásobek

Úspěšné čtvrtletí má za sebou i rakouská matka České spočitelny. Erste Group Bank dnes oznámila, že její čistý zisk se zvýšil o 10 procen na 255,2 milionu eur, v přepočtu tedy 6,5 miliardy korun. Její provozní zisk stoupl o více než 17 procent na 983 milionu eur, tedy asi 25 miliard korun.

"Erste Group úspěšně zahájila rok 2010, i díky pozvolnému zlepšování fundamentálních hospodářských ukazatelů ve střední a východní Evropě. Tento trend byl podpořen zhodnocením regionálních měn v Rumunsku a Maďarsku," uvedl předseda představenstva Erste Group Bank AG Andreas Treichl.

Bance klesly rizikové náklady za čtvrtletí na 531,2 milionu eur, což znamená první mezičtvrtletní pokles od začátku loňského roku. Meziročně se však stále jednalo o nárůst, i když pomalejší než v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy