Janota chce zbrzdit růst deficitu. Seškrtá 16 miliard

Michal Štůsek Michal Štůsek
29. 4. 2010 20:15
Ministr financí chce ještě letos utahovat opasky
Eduard Janota
Eduard Janota | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Eduard Janota plánuje v letošním rozpočtu další škrty.

Hospodářským novinám sdělil, že změny jsou nutné pro dodržení plánovaného deficitu veřejných financí ve výši 5,3 procenta HDP. Podle Janoty je nutné ušetřit 15 až 16 miliard korun, ty by se měly najít především ve výdajích na provoz státu.

"Jsem zvědavý, zda kolegové ve vládě budou preferovat škrty provozních výdajů, investičních výdajů nebo budou ochotni přistoupit na snižování mezd," řekl Hospodářským novinám ministr financí, který je podle deníku zřejmě pro kombinaci škrtů ve všech částech.

"Ten objem bude v řádu 15 až 16 miliard. Protože právě v tomto rozsahu je riziko nižšího plnění pojistného a možná částečně daně z příjmu právnických osob. Ale to se potvrdí až v červenci," vysvětluje.

Právě hrozící nižší výběr sociálního pojištění je hlavním důvodem, proč se rozhodl Janota jednat. Bez dalších úspor by se výrazně vzdálila šance dodržet plánovaný schodek pod 163 miliardami, což je jedním z hlavních bodů úsporného plánu České republiky pro přijetí eura.

Třetí snaha o pomoc

Fischerova vláda se tak už potřetí pokusí pomoci státním financím. První snahou bylo prosazení tzv. Janotova balíčku loni v září, díky kterému se snížil státní schodek o více než 50 miliard.

Podruhé vláda zasáhla v prosinci při schvalování státního rozpočtu. Tehdy se především díky poslancům levice podařilo Janotův návrh navýšit o 12 miliard, které šly na platy veřejných zaměstnanců, dotace zemědělcům a sociální služby.

Ministr ale následně nárůst vykompenzoval škrtem tří miliard v rozpočtu, které měly jít původně na provoz státu. Další čtyři sebral jednotlivým ministrům a zbývajících pět miliard použil z dividendy ČEZ.

Podle Hospodářských novin je velká naděje, že Janotovy úsporné kroky přežijí i po volbách. Podle deníku totiž plán schvaluje jak ODS, tak i ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy