Schodek Česka bez úspor neklesne. Tvrdí ministerstvo

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 4. 2010 14:42
Ministerstvo financí není pro letošní výhled ekonomiky přehnaně optimistické.
Česko musí dál šetřit, jinak nebude schodek 5,3 % ale 5,9%, říká ministerstvo financí.
Česko musí dál šetřit, jinak nebude schodek 5,3 % ale 5,9%, říká ministerstvo financí. | Foto: Jan Langer

Praha - Další růst nezaměstnanosti, mírné zrychlení inflace a schodek veřejných financí na úrovni loňského roku, nebo menší. Ale hlavně - bez dalších úspor vyšší schodek, než počítá státní rozpočet. Tytto nepříliš optimistické předpovědi dnes zveřejnilo Ministerstvo financí.

"Česká ekonomika již vystoupila z recese a od 3. čtvrtletí 2009 v ní dochází k oživení ekonomické aktivity. Oživení však zůstává křehké a budoucí vývoj je zatížen mnoha riziky," upozornilo ve své zprávě ministerstvo.

Jen velmi opatrně proto odhaduje vývoj hrubého domácího produktu - přisuzuje mu pro letošek růst o 1,5 procenta, příští rok by mohl zrychlit na 2,4 procenta.

Obdobně by podle předpovědi ministerstva měla růst také inflace - z letošní úrovně 1,5 procenta na 2,3 procenta příští rok.

Vrcholu nezaměstnanosti dosáhneme až letos

Na vrchol letos podle odhadů vystoupí i míra nezaměstnanosti, která v porovnání s loňským rokem vystoupá už jen o 0,6 procenta a příští rok začít znovu klesat.

Rok 2009 sice nakonec pro veřejné finance skončil schodkem 5,9 procenta HDP, což bylo o 0,6 procentního bodu níž než se očekávalo. A pokud nezavede Česko další úspory, na stejné úrovni zůstane podle předpovědi ministerstva i letos. Přestože schválený státní rozpočet počítá se snížením deficitu na 5,3 procenta.

"Ministerstvo proto vládě předloží souhrn dodatečných úprav, které zajistí dosažení uvedeného cíle. Půjde zejména o další vázání výdajů kapitol, přehodnocení výdajů v rámci prostředků privatizačního účtu a vyšší, než původně plánované, zapojení dividend do příjmů veřejných rozpočtů," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy