Nesmysl: Tvrdí Němci o snaze Čechů stavět jezy na Labi

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 4. 2010 15:10
Stavba jezů na Labi, která má pomoci české ekonomice, se podle expertů nevyplatí a jen uškodí přírodě.
Tak nějak by měl vypadat plavební kanál na Labi v Přelouči. Ilustrační foto.
Tak nějak by měl vypadat plavební kanál na Labi v Přelouči. Ilustrační foto. | Foto: www.rvccr.cz

Praha - Je to jeden ze třinácti bodů, které mají podle vlády, odborářů a zaměstnavatelů usnadnit Česku cestu z krize. Jenže podle ekologů a německého Institutu pro ekologický a hospodářský výzkum nemá význam ani ekonomický ani ekologický. Naopak.

Přírodě by léta plánovaná i kritizovaná výstavba jezů na Labi uškodila a finančně by byla nevýhodná. Potvrzuje to studie Institutu, kterou dnes představili zástupci sdružení Arnika a německé nevládní organizace Bund.

Ekologové na základě vědecké studie tvrdí, že nákladní lodní doprava se vyplatí jen v případě, že plavební dráha bude hluboká nejméně dva až 2,5 metru. V opačném případě bude výhodnější doprava železniční či silniční.

Německá strana v minulosti slíbila, že na své straně hranic udrží na Labi plavební hloubku 1,6 metru. Podle ekologů ale v posledních dvaceti letech hladina tak vysoko nedosahuje ani celých sto dní v roce.

Němci svůj úsek splavňovat nehodlají

"Česká republika by měla vědět, že 550 kilometrů řeky v Německu v budoucnu splavněno nebude, protože náklady by byly příliš vysoko. Ani miliardové investice do výstavby jezů na českém území by tak neumožnily lodím doplout až do Hamburku," uvedl Hubert Weiger, předseda nevládní organizace Bund.

Podle něj by bylo výhodnější využít řeku pro říční turistiku. Až 60 procent nivních lesů v okolí Labe je totiž chráněno zákony Evropské unie.

Plány na splavnění Labe se zabývají politici i ekologové nejméně posledních pět let. Původně měla být dohodnutá plavební hloubka na německé straně dosažena v letošním roce, podle německých aktivistů mají ale nyní politici jiné priority, než masivní investici do splavnění řeky, která by navíc znamenala pohromu pro přírodu v okolí Labe.

 

Právě se děje

Další zprávy