Manažeři vidí víc hrbolů na cestě z krize než loni

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 4. 2010 16:42
Průzkum zjišťoval, jak vidí šéfové velkých podniků budoucnost. Jsou o něco opatrnější než na konci roku, ale zůstávají optimističtí.
Takhle padaly burzy v září 2008. Čeští manažeři věří, že to nejhorší už mají za sebou.
Takhle padaly burzy v září 2008. Čeští manažeři věří, že to nejhorší už mají za sebou. | Foto: Reuters

Praha - Na dno krize už jsme sice sestoupili, situace se ale bude zlepšovat jen pomalu, myslí si šéfové největších českých firem. Zjistil to Index podnikatelského očekávání společnosti Deloitte, který se pravidelně opakuje v Česku, Polsku, Maďarsku, Slovensku, Chorvatsku a Rumunsku.

Neznamená to však, že by cestu z krize viděli jako hladkou a přímočarou. Od konce loňského roku, kdy se průzkum uskutečnil naposledy, totiž ubylo těch, kdo se domnívají, že zlepšení ekonomické situace už je nadohled.

"Ještě neproběhlo úplné přizpůsobení na nižší poptávku, a proto je například výhled na vytváření pracovních míst i nadále nepříznivý. Navíc existují obavy z negativního vlivu změn regulace na podnikání," komentoval průzkum Luděk Niedermayer, ředitel oddělení Consulting společnosti Deloitte.

Víc než polovina respondentů totiž pro nejbližší dobu očekává zachování stavu zaměstnanců a nechystá se jej zvyšovat.

Současný stav ještě vydrží

Právě tyto obavy brzdí přílišný optimismus ve výhledu na nadcházejících šest měsíců. Zatímco na konci loňského roku očekávalo 43 procent vrcholových manažerů během půl roku zlepšení vyhlídek české ekonomiky, nyní to bylo jen 39 procent.

Analytici Deloitte však upozorňují, že hlasy nepřibyly vinou negativních očekávání, ale spíš kvůli tomu, že vyhlídky zůstanou půl roku přibližně stejné jako nyní.

Neutrálně se šéfové velkých firem staví k výhledu výnosů z prodeje. Ovšem těch, kdo měli očekávání výrazně negativní, ubylo. Zatímco na konci loňského roku počítalo se zhoršením 23 procent manažerů, nyní to bylo jen 13 procent.

O finanční situaci se už nebojí

"Výrazný obrat k lepšímu očekávání nastal mezi předními českými společnostmi u finančních vyhlídek. Zatímco na konci minulého roku se pozitivně vyjádřila o něco méně než třetina zástupců podniků, v březnu tohoto roku to bylo již 58 procent, což je nejrychlejší zlepšení z porovnávaných zemí," dodal Niedermayer.

Velmi dobrá je podle manažerů i dostupnost úvěrů - 81 procent manažerů považuje úvěr pro svou firmu za jednoduše dostupný. "Situace v ČR odpovídá kombinaci stabilního finančního systému a zlepšené výhledu pro ekonomiku," dodal Niedermayer.

Větší optimisté než Češi jsou například Poláci, kde zlepšení čekají tři čtvrtiny dotázaných, naopak jako největší pesimisté mezi šesti zeměmi dopadli Chorvaté - se zhoršením situace totiž počítalo 77 procent dotázaných manažerů.

 

Právě se děje

Další zprávy