Utrácet bude těžší, slibuje Janota v novém plánu úspor

Ekonomika Ekonomika
27. 4. 2010 14:01
Ministr financí chce přijít s balíčkem úspor číslo 2
Ministr financí Janota
Ministr financí Janota | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr financí Eduard Janota navrhne v letošním státním rozpočtu další úsporná opatření. Dosavadní vývoj totiž podle něj ukazuje, že bez úspor by vláda letos nedodržela plánovaný deficit veřejných financí ve výši 5,3 procenta HDP.

Janota to uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Jedno z opatření, která obecně jmenoval, by mohlo výrazně zkomplikovat politikům jejich plány na dělení dividendy ČEZu. Vláda, v níž Janota zasedá, však už nebude mít možnost druhý balíček prosadit, bude o něm rozhodovat až kabinet sestavený po volbách.

"Je pro mne i pro pana premiéra nepřijatelné, abychom se odchýlili od těch 5,3 procenta. Budu navrhovat další vázání výdajů rozpočtu a přehodnocení výdajů v rámci prostředků privatizačního účtu, kde tak původní záměry nebudou moci být naplněny," uvedl ministr financí.

Kam Janota míří?

Co tedy mohou Janotovy kroky znamenat?

Vázání výdajů rozpočtu, jak jej ministr prosadil už v prvním balíčku, ministerstvům a dalším úřadům nařizuje nechat stranou pět procent prostředků, i když jim je rozpočet přidělil. Nyní tedy nejspíš Janota připravuje zpřísnění tohoto limitu, nebo jeho prodloužení na delší čas.

V případě jiného režimu u privatizačního účtu - druhé opatření, které Janota naznačil - může být terčem dividenda z polostátního gigantu ČEZ. Právě peníze tohoto typu tvoří příjem zmíněného účtu. O výši letošní dividendy ČEZ se má rozhodovat na valné hromadě až po volbách. Praděpodobný vítěz ČSSD chce z těchto peněz hradit takzvané 13. důchody.

I příští rok úspory

Janota zopakoval, že i návrh rozpočtu pro příští rok sestaví tak, aby deficit veřejných financí nepřesáhl 4,8 procenta.

Loni stoupl deficit veřejných financí na 5,93 procenta HDP; podmínkou pro přijetá eura jsou tři procenta.

Blogeři Aktuálně.cz o dluzích států

Foto: Aktuálně.cz
Pavel Kohout:
Kdo může za řeckou krizi
Foto: Aktuálně.cz
Aleš Michl:
Cesta do otroctví v jednom grafu

Fakt, že Fischerova vláda dosud nepřišla s dalšími úsporami, kritizoval v rozhovru pro Aktuálně.cz například Janotův předchůdce Miroslav Kalousek (Top09). "Vláda rezignovala na to, že do voleb předloží nějaký další legislativní návrh, což pokládám za chybu a za nedostatek odvahy. Teď může vláda těžko ještě něco nového předkládat. To bude muset až nová vláda," řekl Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy