Brno rozdává firmám "stravenky" na špičkové know-how

Karel Toman
1. 5. 2010 9:03
Udržel nás na světové špici, chválí si inovační voucher firma, která ho už dostala
Foto: Wikimedia Commons

Brno - Představte si to jako velkou stravenku. Jen místo zaměstnaneckého oběda za ni pro svou firmu pořídíte špičkový výzkum nebo technologii.

Tyto "stravenky" stojí až 150 tisíc za kus a firmám je pod názvem inovační vouchery rozdává brněnská radnice a Jihomoravské inovační centrum (JIC). Po loňské úspěšné premiéře, kdy se o ně přihlásily dvě stovky zájemců, si letos firmy rozdělí kupóny celkem za 7,2 milionu korun, tedy za více než vloni.

Od pondělí 29. dubna se o tyto kupóny mohou ucházet firmy z celé republiky.

Invea: Voucher nás udržel na světové špici

Vůbec prvním českým podnikem, který získal peníze na výzkum díky inovačnímu voucheru, se letos v únoru stala společnost INVEA-TECH. Spolu s Vysokým učením technickým v Brně firma inovovala sondu FlowMon pro monitorování vysokorychlostních sítí.

"Díky této inovaci se nám podařilo udržet krok s tou nejvyspělejší konkurencí - dvěma společnostmi z Nového Zélandu a Spojených států, které mají snazší přístup k high-tech technologiím," pochvaloval si předseda představenstva firmy Rostislav Vocilka.

Letos se firmy mohou přihlašovat do 17. června na webu www.inovacnivouchery.cz.

"Ke spolupráci si mohou vybrat kromě čtyř brněnských univerzit i některý z participujících ústavů Akademie věd ČR," přiblížil ředitel JIC Jiří Hudeček. "Plánovanou zakázku podnikatel nejprve předjedná s výzkumníkem a získanou nabídku vloží přímo do on-line žádosti," dodal.

Firmy vybere los

V JIC si zakládají na metodě, kterou jsou uchazeči o vouchery vybíráni, také letos tak volba proběhne losem. Novinkou je naopak povinnost finanční spoluúčasti ve výši 25 % hodnoty zakázky.

Peníze na vouchery stejně jako vloni poskytlo město Brno. "Podpora propojování brněnského výzkumu s praxí je naší klíčovou prioritou," uvedl primátor statutárního města Brna, Roman Onderka.

Brno si v podpoře inovační ekonomiky vede velmi dobře. Bezmála třetinovým podílem inovativních podniků v místní ekonomice drží podle Českého statistického úřadu právě Jihomoravský kraj v Česku první místo, když roku 2006 předběhl Prahu. Velkou zásluhu na tom má právě tamní radnice a JIC.


 

Právě se děje

Další zprávy