Další boj o osud OP Prostějov: Konkurz už je blízko

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
26. 4. 2010 21:01
Vedení firmy zvažuje uzavření závodu v Jeseníku, kde pracuje 300 lidí.
Výrobce konfekce bojuje o přežití už od ledna, kdy sám požádal o insolvenční řízení.
Výrobce konfekce bojuje o přežití už od ledna, kdy sám požádal o insolvenční řízení. | Foto: op prostějov

Brno - Oděvní podnik Prostějov se v pondělí znovu přiblížil konkurzu. Nikdo z věřitelů nepředložil návrh reorganizačního plánu, a soud by tak o konkurzu měl rozhodnout v nejbližších dnech, řekl ČTK mluvčí OP Karel Samec.

"Do rozhodnutí soudu fungujeme, jak jsme fungovali, se schválenými limity na provoz, do doby, kdy bude pravděpodobně vyhlášen konkurz," uvedl ředitel firmy Jiří Tuvora.

Podnik bude tedy i nadále propouštět. Vedení společnosti uvažuje, že škrtne ze svého inventáře podnik v Jeseníku, kde pracuje na 300 lidí a nadto zmenší svůj závod v Prostějově.

Prostějovský výrobce konfekce má momentálně zakázky jen do konce dubna. V současnosti sice normálně vyplácí mzdy, ale nemá na to, aby zaplatila zákonem dané odstupné propuštěným. V březnu se přitom musel podnik rozloučit se 150 zaměstnanci. Nyní tedy OP Prostějov živí 1 582 lidí.

Dluhy podniku dosahují 1,6 miliardy korun, i proto v lednu sám požádal o zahájení insolvenčního řízení. V březnu soud povolil reorganizaci, termín pro předložení plánu vyprší v červenci.

S potížemi se společnost potýká od roku 2008, kdy se dostala do více než miliardové ztráty. Přitom o rok dříve vykázala zisk přes 13 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy