Eyjafjallajökull vystavila Čechům účet: miliardu korun

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
25. 4. 2010 15:21
Letiště a ČSA přišly po erupci o 200 milionů, půl miliardy tratil cestovní ruch
Probuzený vulkán je mocnější než všechen byznys světa.
Probuzený vulkán je mocnější než všechen byznys světa. | Foto: Reuters

Praha - Do stovek milionů jdou škody, které v České republice napáchal mrak sopečného popela z Islandu. Pouze České aerolinie a Letiště Praha stál výpadek provozu celkem 150 až 200 milionů korun, o dalších 30 milionů připravila sopka Eyjafjallajökull Řízení letového provozu. V České televizi to dnes uvedl prezident ČSA a generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák.

Dodal, že se aerolinky kvůli tomu nechystají obracet na stát s prosbou o pomoc. "Toto není částka, která by nás měla do budoucna zásadně ohrozit, nicméně nemůžu předjímat, jak se situace bude vyvíjet do budoucna. Čekáme, jak bude konečný účet vypadat," dodal Dvořák.

Další letecká společnost Travel Service vyčíslila své ztráty jen za tři dny úplné uzavírky na 38 milionů korun, ale další dvojciferná čísla dodají k účtu za uzavření nebe ti, které živí cestovní ruch.

Agentura CzechTourism s analytickou společností Mag Consulting vypočítala, že erupce na Islandu připravila Česko o 60 tisíc zahraničních turistů. Podle CzechTourism to pro cestovní ruch představuje ztrátu přesahující půl miliardy korun. Ani tento účet však není konečný - nejsou v něm zahrnuta všechna storna.

Krvácely ale také rozpočty cestovních kanceláří, které se musely postarat o turisty, kteří vinou uzavřených letišť museli prodloužit svůj pobyt v zahraničí. Že ani jejich účet nebude malý, dokazuje i to, že ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška se chystá v nadcházejícím týdnu jednat se zástupci cestovních kanceláří o možnostech státních kompenzací škod. Podle předběžných odhadů totiž částka půjde do stovek milionů korun.

Už teď je tedy jisté, že celkový účet za výpadek letecké dopravy se bude v Česku pohybovat kolem miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy