Klausův ortel nad eurem: Drahá legrace, která přežije

Petr Jemelka Petr Jemelka
22. 4. 2010 11:40
Prezident Václav Klaus se v komentáři pro týdeník Ekonom zamýšlí nad budoucností eurozóny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V jistém smyslu slova už projekt eurozóny zkrachoval, protože nepřinesl efekt, který si jeho tvůrci slibovali, napsal prezident Václav Klaus v komentáři pro týdeník Ekonom.

Prezident, původní profesí ekonom, se tak poprvé velmi obšírně vyjadřuje k současným potížím, do kterých se společná evropská měna dostala především kvůli Řecku a jeho záchraně.

Klaus píše, že by otázku, zda zkrachuje euro, formuloval mírněji, protože ani on nemá z potíží společné měny radost.

Ale dodává, že eurozóna nezajistila, co slibovala zpočátku: rychlejší ekonomický růst. Také nezamezila růstu inflace, ani neochránila své členy před negativními vnějšími vlivy.

Podle Klause byl efekt právě opačný. Růst zemí, platících eurem, ještě zpomalil a ekonomičtí velikáni, jakými jsou Spojené státy a asijské země, se Evropě začaly vzdalovat ještě rychleji.

Foto: Aktuálně.cz
Situace je vážná. Může euro stáhnout Evropu do pekel?
Více v blozích ekonomů Sedláčka a Kohouta resp. analytika Robejška

"Podle dat Evropské centrální banky byl v zemích eurozóny průměrný roční ekonomický růst v sedmdesátých letech 3,4 procenta, v osmdesátých letech 2,4 procenta a v devadesátých letech 2,2 procenta, ale v dekádě eura, tedy od roku 2001 do roku 2009 pouze 1,1 procenta," upozorňuje Klaus a upozorňuje, že něco takového jinde ve světě nenastává.

Ani ke sjednocení Evropy prý euro nepřispělo. Podle českého prezidenta se eurozóna rozdělila na dvě části. Na ty země, ve kterých převyšuje vývoz na dovozem (a vyskytuje se tam nižší inflace) a na země jako - Řecko, Španělsko, Portugalsko, Irsko a některé další - které vykazují obchodní deficit i vysokou míru inflace.

Kde se stala chyba?

Podle Václava Klause je problém eura ten, že náklady na jeho zavedení a údržbu převyšují výnosy - jednoduše řečeno nevyplatí se. Rozhodnutí o přijetí společné měny prý neschválili odborníci, ale politici, kteří tomu nerozumí. Ekonomická krize tedy problémy jen zviditelnila, nikoliv způsobila.

Na otázku, zda bude od projektu eurozóny upuštěno, si Klaus sám odpovídá, že v dohledné budoucnosti určitě ne. Evropští politici prý už do eura a evropské "supernacionality," kterou symbolizuje, investovali příliš politického kapitálu.

Vysokou cenu za údržbu společné měny (snižování růstu a pomoc zemím v potížích) zaplatí podle Klause všichni Evropané a to i ti, kteří eurem neplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy