Těžba dřeva se opozdí, ÚOHS o tendru rozhodne později

Ekonomika Ekonomika
20. 4. 2010 14:36
Antimonopolní úřad rozhodne do několika týdnů. Aby tendr skončil včas, musel by to stihnout do neděle.
Termín zahájení těžby ohrozilo už samotné pozastavení tendru. Ilustrační foto.
Termín zahájení těžby ohrozilo už samotné pozastavení tendru. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Opoždění lesnických prací ve více než polovině lesů v České republice je opět o něco reálnější. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž nestihne rozhodnout o pozastaveném tendru na dodavatele do neděle, jak žádalo Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře ČR.

"Úřad se snaží správní řízení týkající se tendrů státního podniku Lesy ČR vyřešit co nejrychleji, rozhodnutí bude vydáno v řádu týdnů," uvedl pro ČTK místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Přitom už samotné pozastavení tendru, do něhož se uchazeči mohli hlásit do 12. března, podle Lesů ČR ohrozilo včasný výběr firem, které budou dřevo v lesích těžit. Antimonopolní úřad zasáhl krátce po vyhlášení výběrového řízení. Nelíbila se mu kritéria, která měla umožnit snížit počet uchazečů o zakázku.

Vypsané výběrové řízení, které má vybrat firmy pro lesnické práce a prodej dřeva v letech 2011 až 2020, se stalo terčem kritiky ekologů i lesnických organizací. Podle nich je postaven tak, aby si zakázku mezi sebe rozdělilo několik největších firem v Česku a menší hráči nebudou mít šanci. Lesy ČR to však popírají.

 

Právě se děje

Další zprávy