Firmy děsí řeči politiků o růstu daní. Lákají je ráje

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 4. 2010 12:30
Před přílišným zvyšováním daní je třetina podnikatelů připravena odejít do daňových rájů.
Platit na daních ještě víc? To raději přesídlit do daňového ráje.
Platit na daních ještě víc? To raději přesídlit do daňového ráje. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Špatně promyšlená snaha o naplnění státní pokladny by mohla skončit s úplně opačným efektem, vzkazují čeští podnikatelé nepřímo politikům, kteří nyní přitvrzují v přetahované o voličské hlasy.

Až třetina podnikatelů, které oslovila v průzkumu Česká kapitálová a informační agentura (ČEKIA), by v případě zvyšování daní, politické nestability a často se měnící legislativy neváhala nad „odchodem" do některého z takzvaných daňových rájů.

Průzkumu se zúčastnilo přes tisíc podnikatelů a jen pouhým osmi procentům z nich by byl odchod do daňového ráje úplně proti mysli.

"Výzkum jednoznačně potvrdil, že vlastníci firem citlivě reagují na daňové zatížení, stejně jako na podnikatelské prostředí v České republice," okomentovala výsledky analytička společnosti ČEKIA, Petra Štěpánová. V doplňujících komentářích pak majitelé firem často dodávali, že se obávají vítězství levice ve volbách. Mají s nimi spojené právě zvyšování daní.

Za pádný důvod pro přesídlení do ciziny označilo 53 procent dotázaných zvýšení daňové zátěže v České republice, 31 procent by přesvědčil i růst politické nestability a 22 procent často se měnící legislativa. Respondenti mohli při označení důvodů vybrat více možností.

Kromě výhod i podezření

Zároveň jsou daňové úlevy právě tím, co na daňových rájích podnikatelé oceňují, jako hlavní výhodu je uvedlo 78 procent oslovených. Dalším plusem ale je minimální byrokracie při podnikání, i malá kontrola ze strany úřadů.

Čeští podnikatelé ale přesto mají k daňovým rájům poměrně rezervovaný vztah - ty, kdo do nich už své firmy úředně přestěhovali, vnímají jako šikovné podnikatele pouze ve 47 procentech. Zbylí dotázaní vnímají takové firmy jako podezřelé.

Experti upozorňují, že daňové ráje nejsou úplným podnikatelským rájem doslova.

"Založení účelové společnosti v některém z tzv. daňových rájů není příliš složité. Jinou věcí je reálný efekt. Samotné umístění sídla v daňovém ráji neznamená, že 100 procent příjmů bude v této zemi také zdaněno. Je zároveň podstatné, kde a z jakých zdrojů bylo zisků dosaženo. Účelové přesuny navíc podléhají zvýšené pozornosti příslušných úřadů," vysvětlil Lukáš Poddaný z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Odradit podnikatele od odchodu za vstřícnějším prostředím je podle něj možné především  daňově příznivým prostředím, které je navíc právně transparentní.

 

Právě se děje

Další zprávy