O procento víc, než dá Janota. Je čas koupit dluhopisy

Petr Novotný, investicniweb.cz
19. 4. 2010 10:00
Rozhovor s Richardem Siudou z největšího českého nebankovního správce podílových fondů Conseq Investment Management
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Akciové trhy nejsou předražené a případná korekce naláká na trhy peníze, které zatím nečinně leží na účtech. Také dluhopisy, především firemní, mohou přinést zajímavé zhodnocení, tvrdí Richard Siuda z největšího českého nebankovního správce podílových fondů Conseq Investment Management.

Akciové trhy lámou rekordy, jako to vypadá s dluhopisy?

Dluhopisy měly také "super rok". V prvním čtvrtletí české dluhopisy oslabovaly a likvidita skoro úplně "vyschla", protože zahraniční investoři utíkali pryč s tím, jak eskalovaly problémy v Maďarsku. Jak se však situace postupně uklidňovala a k tomu ještě poklesly úrokové sazby, dluhopisy byly znovu na koni a jejich ceny slušně rostly.

Co bude dál? Porostou ještě ceny českých státních dluhopisů?

Český státní 5letý dluhopis vynáší pod tři procenta, což ukazuje, že jsou výnosy už docela nízko. Myslíme si proto, že další prostor pro růst cen dluhopisů je omezený a naše strategie začíná upřednostňovat dluhopisy s kratší dobou splatnosti. Jiná situace je u firemních dluhopisů, tam si myslíme, že mohou investoři ještě stále zajímavě vydělat.

Mluvíte o korporátních dluhopisech. Z čeho může dnes drobný investor vybírat? Jaké má možnosti - přímý nákup, eventuálně podílový fond?

V zásadě má několik možností. V České republice je několik fondů, které se specializují na investice do firemních dluhopisů. V nabídce jsou také fondy peněžního trhu, které ve svých portfoliích mají konzervativnější firemní dluhopisy se splatností například jednoho roku. Alternativou ke kolektivnímu investování je přímý nákup dluhopisů.

Jak je to možné? Dluhopisy obecně požadují vysokou vstupní investici, někdy v řádu milionů korun?

Ano, máte pravdu, protože pro většinu emitentů (pozn. - vydavatelů dluhopisů) není zajímavé vydávat dluhopisy v menším objemu, protože je to pro ně administrativně složitější a nákladnější. Jsou však výjimky. V současnosti nabízíme jeden ve spolupráci s Citibank.

Čím je atraktivní?

Jedná se o dluhopis se splatností pět let a průměrným výnosem 3,8 % ročně, což například oproti již zmiňovanému státnímu dluhopisu je v průměru skoro o procento více.

Vyšší výnos je vždy kompenzován vyšším rizikem...

Vyšším rizikem je kreditní riziko emitenta, tedy pravděpodobnost krachu Citigroup ve srovnání s pravděpodobností krachu ČR. Ale bavíme se o společnosti, která patří mezi největší finanční společnosti na světě, jejímž akcionářem je stále americká vláda a rating od S&P je A, tedy investiční (nespekulativní) stupeň.

Co to je tedy za formu investice? K čemu je to alternativa?

Je to alternativa k dlouhodobým termínovaným vkladům nebo spořícím účtům. Dále pak ke klasickým dluhopisovým fondům, ale na rozdíl od nich tento dluhopis nabízí garantovaný výnos.

Důležitý parametr je schopnost rychlé přeměny do hotovosti. Jak to bude s likviditou?

Citibank a naše společnost budou zajišťovat sekundární obchodování. Laicky řečeno, umožníme investorům dluhopisy kdykoliv předčasně prodat.

Když se podíváte na statistiku přílivu a odlivu peněz do fondů, jak to v Česku vypadá?

Objem majetku ve správě fondů se meziročně snížil, a to přesto, že trhy doslova letěly nahoru.

Proč? Reagují investoři s určitým zpožděním?

Kdyby byly nulové přílivy a nulové odlivy peněz do fondů, tak by objem majetku ve fondech, vzhledem k tomu, že trhy rostly, musel stoupat. Tak to však nebylo a investoři z fondů peníze stále vybírali a přesouvali na běžné a spořící účty, případně "pod polštář". Z toho se dá vyčíst, že lidé ještě nepřímo reagovali na krizi na trzích o rok dříve. Důležité je, že se to netýkalo jen drobných investorů, ale peníze z trhu stahovali i velcí institucionální hráči, například penzijní fondy nebo pojišťovny.

Jak drahé se vám zdají dnešní akciové trhy?

Akcie, přes růsty, které předvedly, podle nás stále nejsou drahé, i když už nejsou ani vyloženě levné. Věříme v jejich další růst, protože věříme v pokračující oživení reálné ekonomiky, které bude zlepšovat výsledky firem a tlačit jejich ceny nahoru. Navíc, i kdyby přišla korekce (a jednou určitě přijde), tak si myslíme, že nebude hluboká, protože, jak jsem již zmínil, hodně peněz je tzv. sidelines, tedy mimo rizikové trhy. A ty nejspíš budou využívat případné korekce k nákupu.

Jakou váhu dáváte při tvorbě portfolií věku investora?

Věk sám o sobě nemusí být podle mého názoru rozhodující. To hlavní je investiční horizont, který samozřejmě s věkem souvisí. Já se klienta ptám, na jak dlouho chce investovat a kdy bude peníze z investic potřebovat. Samozřejmě když mám padesátníka, může být časový horizont kratší než u mladého, třicetiletého investora. Důležitější než věk je také rizikový profil, kde sledujeme, zda chtějí investoři více riskovat, nebo být naopak opatrnější. Obecně jsou starší lidé konzervativnější, ale není to pravidlem.

 

Právě se děje

Další zprávy