Pražské výstavnictví drtí spory, zmizí polovina Letňan

Veronika Skálová Radek Pecák Veronika Skálová, Radek Pecák
19. 4. 2010 8:30
Letňany opouští jeden ze správců, rozebere 15 tisíc čtverečních metrů hal.
Letňany se teď zmenší na polovic, Holešovice dál chátrají.
Letňany se teď zmenší na polovic, Holešovice dál chátrají. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jeden areál pouze chátrá, ten druhý se v pátek začal bourat. Výstavnictví v Praze před sebou zřejmě nemá příliš růžovou budoucnost. Jeden ze dvou provozovatelů areálu výstaviště v Letňanech tento týden oznámil, že prostor opouští a rozebere také polovinu hal, které zabírají 15 tisíc čtverečních metrů.

Společnost Terinvest, která Letňany opustí s letošním červnem, zároveň obvinila společnost ABF, která má druhou část prostoru v Letňanech pronajatou, že namísto slibované výstavby nového areálu jen rozpoutala řadu soudních sporů.

"Nyní se dá předpokládat, že se veletržní akce v Praze budou převážně koncentrovat na Výstaviště Praha - Holešovice. Terinvest projednává přemístění svých akcí a hal právě tam," komentoval budoucnost pražského výstavnictví Jakub Špaček z Terinvestu.

ABF nezůstala v ostrém tónu pozadu a obvinila Terinvest, že se snaží pouze o vlastní zviditelnění. Zároveň společnost, která bude od července jediným provozovatelem letňanského areálu, přísahá, že podzimní termíny jejích výstav ForArch a dalších šesti souběžných akcí, nejsou ohroženy.

Tvrdí také, že stále plánuje modernizaci areálu. "Nevyhovující veletržní infrastruktura bude odstraněna a nahrazena novou. To se týká jak některých dočasných výstavních hal, tak například i vstupního objektu, který hodlá ABF přestavět na multifunkční budovu zahrnující kromě samotného vstupu do Pražského veletržního areálu i velmi moderní kongresové centrum," uvedla ABF v prohlášení pro tisk.

Letňany o půlku menší, Holešovice chátrají

Než však ABF svůj letitý slib o nových výstavních halách splní, bude v Praze o 15 tisíc čtverečních metrů výstavní plochy méně. Vystavovatelé navíc nejsou příliš nadšení ani ze zázemí v Holešovicích. Namísto vyhořelého křídla Veletržního paláce stojí i nadále stan.

To se nejspíš v dohledné době nezmění - pražský magistrát totiž v půlce března teprve vyhlásil architektonickou soutěž na jeho obnovu. Termín odevzdání návrhů je v půlce května.

Ani stav dalších výstavních prostor v Holešovicích není příliš utěšený. Výmluvná je například petice, kterou loni v prosinci sepsali někteří vystavovatelé.

Požadovali, aby hlavní město Praha co nejdříve vypovědělo smlouvu současnému nájemci areálu, bratislavské společnosti Incheba, protože dostatečně neinvestuje do jeho oprav a neplní tak podmínky stanovené nájemní smlouvou.

"Zázemí pro výstavy je neúnosné.Když navštěvujete areály jinde v Evropě, s něčím podobným se nesetkáte," uvedla tehdy Lenka Konečná ze společnosti Beauty Expo, která pravidelně pořádá kosmetický veletrh World of Beauty&Spa.

Většina zájemců o pořádání veletrhů či účast na nich však bere areálem nedaleko centra města zavděk. "Pro nás je nejdůležitější exkluzivní poloha holešovického výstaviště v centru Prahy. I když jsme před lety dělali mezi vystavujícími firmami anketu, zda by raději nechtěli přesídlení veletrhu do Letňan odmítly to. Incheba nám vyhovuje i po technické stránce, i když vím, že Křižíkovy pavilony jsou ve špatném stavu. Ty my ale nevyužíváme," komentoval situaci František Veselý, ředitel společnosti Vego Prag, která pravidelně pořádá veletrh Víno &Destiláty.

Brno profituje z vlády jedné firmy

Odchod Terinvestu z Letňan a pokračující spory mezi provozovateli pražských areálů jen zdůrazňuje odlišnost situace, která panuje v Brně. To je díky rozlehlému areálu spravovanému jedinou společností, bezkonkurenční jedničkou výstavnictví v České republice.

I když ve vedení Veletrhů Brno došlo v minulém roce k rozkolu poté, co svou rezignaci náhle oznámil letitý generální ředitel Jiří Škrla, pozicí výstavnického gigantu vlastněného z velké části německou Messe Düsseldorf to nijak výrazněji neotřáslo.

Na rozdíl od roztříštěného pražského výstavnictví může Brno profitovat z jednotné koncepce, kterou například pod vlivem krize provozovatel výstaviště rychle pozměnil.

Zatímco v Praze se nyní budou pavilony, postavené jako dočasné, bourat, v Brně vloni vyrostl moderní pavilon P, který Veletrhy Brno přišel na necelou miliardu korun. Moravská metropole má tedy opět o něco větší a kvalitnější nabídku výstavních prostor.

 

Právě se děje

Další zprávy