Půjčíte státu? Dluhopisy pro domácnosti se přiblížily

Petr Kučera Petr Kučera
16. 4. 2010 11:15
Stát může nabídnout výhodnější úrok než banky
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci dnes schválili změny zákonů, potřebné pro vydání státních dluhopisů určených běžným občanům. Zatím však není jasné, zda dluhopisy vydá ještě tato vláda, nebo zda zůstanou legislativní podmínky připraveny až pro kabinet vzešlý z květnových voleb. Předlohy nyní posoudí Senát.

Výnosy z těchto dluhopisů budou podléhat patnáctiprocentní sazbě daně z příjmů.

Takzvané dluhopisy pro domácnosti chtělo ministerstvo financí začít vydávat už vloni na podzim, později pak hovořilo o začátku letošního roku. Zdržení způsobila diskuze o některých podmínkách - výhrady měla Česká národní banka, Burza cenných papírů Praha i někteří poslanci.

O možnosti, aby si stát půjčil od domácností na financování dluhu postupně až 140 miliard korun, hovořil už vloni v březnu bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Občané nyní podle něj "drží" zhruba jedno procento z celkového státního dluhu České republiky, zatímco v západní Evropě je to většinou tři až pět procent.

Podle novějších představ ministerstva financí by mělo jít v první vlně o dluhopisy v celkové hodnotě 10 miliard s desetiletou splatností. Konkrétní parametry, zejména úrokovou sazbu, stanoví ministerstvo až těsně před vydáním a budou se odvíjet od aktuální situace na trhu.

Stát se původně měl zavázat, že dluhopisy kdykoliv odkoupí zpět, byť se sankčním poplatkem. Výsledný návrh, který je reakcí na připomínky poslanců, však s touto možností nepočítá. S dluhopisy tak bude možné „jen" běžně obchodovat na sekundárním trhu.

Oproti původním představám má být také nastaven limit pro nákup dluhopisů jedinou osobou. Každý člověk si pravděpodobně bude moci nakoupit dluhopisy za maximálně jeden milion korun, což má zabránit skoupení emise jedním či několika miliardáři.

Dluhopisy pro domácnosti se mohou stát silnou konkurencí pro banky, konkrétně jejich spořicí účty a termínované vklady.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také dřívější informace o dluhopisech:
Stát si chce půjčit peníze od lidí. Nabídne dobrý úrok
Tendr na Janotovy dluhopisy je podivný, varuje burza
Dluhopisy zatím nebudou. Janota narazil na politiky
Smutný příběh dluhopisů: Jediným vítězem jsou banky
 

Právě se děje

Další zprávy