Orco dál zvyšuje svůj kapitál, přes protesty akcionářů

Ekonomika Ekonomika
15. 4. 2010 14:40
Za poslední dva týdny prodalo Orco investorům úpisy za víc než 16 milionů eur.
Akcionáři se chystají svrhnout vedení Orca.
Akcionáři se chystají svrhnout vedení Orca. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Již potřetí za pouhé dva týdny navýšil developerský gigant Orco svůj kapitál. Společnost oznámila jeho zvýšení o další tři miliony eur, přičemž v tomto a minulém týdnu už jej zvedla celkem o 13,2 milionu eur. Tento postup se však nelíbí některým jeho akcionářům.

Skupina vedená firmou Millenus Investments požaduje u lucemburského soudu anulování předchozího navýšení kapitálu s tím, že bylo porušeno přednostní právo akcionářů na úpis. Millenius je s více než sedmi procenty akcií největším akcionářem developerského gigantu, který v posledním roce bojuje o přežití.

"Navzdory vyjádřením této entity proběhla veškerá navýšení kapitálu transparentně a v souladu s legislativou a základními právy akcionářů. Celkové navýšení kapitálu o 16,2 milionu eur je výrazem důvěry investorů. Jakýkoliv pokus o zamezení přístupu k těmto prostředkům by napáchal vážné škody, jelikož by společnost musela odkládat nutné investice," uvedlo Orco ve své zprávě.

Právě díky Millenius Investments se nyní stahují mraky nad současným vedením Orka. Skupina, která kontroluje okolo osmi procent akcií, nechala svolat na konec dubna valnou hromadu, kde plánuje vedení developerské společnosti založené před lety v Praze odvolat.

Orco, které plánovalo ještě před dvěma lety monstrózní přestavbu pražských Bubnů na novou čtvrť za miliardy korun, je zatíženo dluhy přesahující půldruhé miliardy eur. Už rok existuje v režimu soudní ochrany před věřiteli.

 

Právě se děje

Další zprávy