Většina Čechů neví, zda umí hospodařit s penězi

Petr Jemelka Petr Jemelka
13. 4. 2010 13:20
Vyplývá to z výzkumu veřejného mínění agentury Median
Někdy je lepší se o výdajích s někým poradit
Někdy je lepší se o výdajích s někým poradit | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Češi si nejsou vůbec jistí, zda dokáží kontrolovat svoji finanční situaci. Pouze čtyřicet procent naší populace se totiž podle výzkumu domnívá, že umí hospodařit s penězi a vždy s nimi dobře vyjdou.

Šestatřicet procent na tuto otázku nedokázalo jednoznačně odpovědět a patnáct procent dotázaných se přiznalo, že se svými příjmy spíše nevystačí.

Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury Median prováděného od června do prosince minulého roku.

Jen jedenáct procent respondentů je skálopevně přesvědčeno, že s penězi hospodařit umí, dalších 29 procent  s tvrzením výzkumného týmu "Vždy dobře vyjdu s penězi" spíše souhlasí.

Většina populace se bojí brát půjčky

Šest procent lidí pak odpovědělo, že finančními prostředky určitě hospodařit nedokáže. Z průzkumu dále vyplývá, že se většina Čechů bojí dluhů. Tři čtvrtiny (72 %) dotázaných se snaží jakémukoliv zadlužení vyhnout.

Osmnáct procent odpovídajících se k otázce, zda se snaží nebýt zadluženi nevyjádřili ani kladně ani záporně, šest procent odpovědělo, že spíše ne a pouhé dvě procenta odpověděla, že se dluhům nevyhýbají.

Průzkum byl agenturou Median proveden během šesti měsíců na reprezentativním vzorku 7525 občanů České republiky ve věku 12 - 79 let. Respondenti odpovídali kombinovaně, tzn. osobně i vyplňováním dotazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy