Cestovka Fischer i ropné doly míří do Lichtenštejnska

Tomáš Fránek
13. 4. 2010 13:30
Jedna z nejbohatších rodin v Česku si dělí majetek
Když se trubek sejde více, je dobré vědět, co a kam ve které teče.
Když se trubek sejde více, je dobré vědět, co a kam ve které teče. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Dělení majetku jedné z nejbohatších podnikatelských rodin v Česku, Komárkových, pokračuje. Část majetku tak míří do Lichtenštejnska.

Podle oznámení zaslaném Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže totiž společnost KKCG Holding, která zastřešuje například cestovatelské a těžební aktivity Komárků (cestovní kancelář Fischer a Moravské naftové doly) má převzít firma Valea Foundation se sídlem v Lichtenštejnsku.

"K navrhovanému spojení dochází zejména v oblasti plynárenského a ropného průmyslu, cestovního ruchu a vydavatelské činnosti," je uvedeno v žádosti o spojení obou firem.

Bez komentáře

Kdo je majitelem firmy Valea Foundation, není známo. O společnosti nejdou dohledat ani žádné informace na internetu.

Celá transakce je podle všeho součástí dělení majetku holdingu mezi Karlem Komárkem a jeho otcem, kteří se rozešli kvůli odlišným názorům především na vyrovnání se zahraničními akcionáři těžební části firmy.

Mluvčí KKCG Daniel Plovajko uvedl, že převod firmy na lichtenštejnskou společnost nebude společnost komentovat. "Cílem všech našich současných kroků  je ukončení soudních sporů a zajištění podmínek pro další rozvoj skupiny KKCG,"  řekl deníku Aktuálně.cz Plovajko.

Jde o další převod miliardového majetku za poslední týdny.

Karel Komárek už tak podle MF Dnes požádal antimonopolní úřad o povolení k přerozdělení svých nejvýdělečnějších strojírenských firem, které spadají do holdingu KKCG Industry.

Podle stránek úřadu by měly tři tuzemské společnosti Bonatrans, ŽDB a Kovosvit, pod nějž spadá Kovosvit MAS, nově patřit firmě Bonatrans Group Holding se sídlem na Maltě. Kdo je majitelem Bonatransu na Maltě, také není známo.

Rodinné spory?

Důvodem dělení skupiny, která patří s majetkem ve výši přes 50 miliard korun k největším v Česku, je dohoda se spoluakcionáři některých částí holdingu.

Těmi jsou polostátní dodavatel plynu na Slovensku SPP a německý E.ON Ruhrgas. S nimi vedli Komárkovi desítky soudních sporů o vliv ve společných firmách, kterými jsou SPP Bohemia a Moravské naftové doly.

Mluví se tak o rozdělení firmy na část výhradně vlastněnou dosavadním většinovým majitelem KKCG, Karlem Komárkem, a část vlastněnou otcem, strýcem a sestrou.

Lichtenštejnsko patří mezi země, které si pro zakládání firem čeští podnikatelé vybírají poměrně často. Na konci roku tak bylo v Lichtenštejnsku evidováno na 262 firem.

 

Právě se děje

Další zprávy