Světoví účetní: Oživení ekonomiky se nyní zpomaluje

Radek Pecák Radek Pecák
12. 4. 2010 9:34
Nálada ve střední Evropě a Africe je výrazně lepší než v západní Evropě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Optimistické zprávy o konci ekonomické krize trochu koriguje nejnovější zpráva Asociace profesních účetních ACCA. Podle nich se oživení ekonomiky opět zpomaluje. ACCA to zkonstatovala ve svém pravidelném kvartálním průzkumu globálních ekonomických podmínek, ve kterém se dotazovala 1 361 finančních profesionálů z 95 zemí.

Tvrzení o zpomalení oživení dokládá například skutečnost, že 39 procent respondentů uvedlo, že ekonomika je na dně a bude nyní stagnovat. Navíc počet těch, kdo věří, že ekonomika se zlepšuje nebo se tak brzy stane, je stále nižší než počet těch, kdo uvedli, že bude stagnovat nebo se zhorší.

Jen třetina dotázaných účetních vykázala nárůst důvěry. Pouze 29 procent respondentů očekává růst příjmů svých organizací, což znamená pokles o tři procentní body oproti konci roku 2009.

"Finanční profesionálové také upravili svůj pohled na očekávanou dobu zotavení," píše se ve zprávě asociace účetních. Jen 15 procent z nich uvádí, že zotavení se dostaví během méně než jednoho roku. To představuje pokles o tři procenta ve srovnání s koncem roku 2009.

Přibývá pesimistů

Navíc přibyl počet extrémně pesimistických účetních, kteří tvrdí, že zotavení bude trvat tři a více let. Uvádí to 11,4 procent dotázaných.

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko, k průzkumu uvedla: "Pozitivní zprávou je, že méně firem hlásí propouštění, insolvenci nebo problémy s dostupností financování pro projekty. Na druhé straně se tato pozitiva nijak nepromítají do ekonomického sentimentu manažerů," sdělila.

Výhledy do budoucnosti se v současnosti velice liší podle geografického působení jednotlivých odborníků, Podle těch ve střední a východní Evropě se již ekonomika odlepila od pomyslného dna. Počet těch, kdo vidí jasné ekonomické zotavení, je stejný jako počet pesimistů (přibližně 48 procent). Nicméně finanční profesionálové zde očekávají rychlejší zotavení než kdekoliv jinde na světě. Celých 54 procent uvádí, že zotavení nastane za méně než jeden rok.

V Africe je nálada nejlepší

Na africkém kontinentě je nálada ještě optimističtější. 79 procent finančních profesionálů věří, že se podmínky zlepšují. Tento postoj však provází očekávaný pokles příjmů organizací a předpoklad, že zotavení ekonomiky potrvá 2 roky nebo déle.

Naproti tomu v Asii a pacifické oblasti znatelně poklesla důvěra v ekonomiku. Navíc o 13 procent narostl počet těch, kdo předpovídají dlouhé zotavení za 2 nebo více let. Vyšší provozní náklady, které můžou souviset s inflací, zde nyní hlásí o 12 procent finančních profesionálů více ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2009.

Západní Evropa pak ve většině indexů ACCA zaostává za zbytkem zkoumaných regionů. Plných 50 procent respondentů uvádí, že se nacházíme na ekonomickém dně a nějakou dobu zde setrváme. Jen 12 procent uvádí, že se ekonomické podmínky zlepšují.

Ekonomické indikátory v Severní Americe se v prvním čtvrtletí 2010 dostaly do pozitivních čísel. 56 procent finančních profesionálů vidí ekonomické zlepšení, jen 43 procent pokles nebo stagnaci. Počet optimistů, co se rychlosti zotavení do 12 měsíců týče, je stejný jako počet pesimistů předpovídajících 24 a více měsíců do plného ekonomického zotavení.

 

Právě se děje

Další zprávy