Uhlobaroni útočí na magnáty, bojují o dluhy teplárny

Tomáš Fránek
9. 4. 2010 0:12
Majitelé Mostecké uhelné a miliardáři z PPF a J jsou znovu v ostrém sporu, jde o teplárnu na severu Čech
Odpůrci rozšiřování těžby uhlí byli vidět i na Národní třídě v Praze při vzpomínkách na 17. listopad
Odpůrci rozšiřování těžby uhlí byli vidět i na Národní třídě v Praze při vzpomínkách na 17. listopad | Foto: Sdružení Kořeny

Brno -  Mostecké teplárně United Energy patřící společnému energetickému holdingu PPF a J&T hrozí úpadek.

Krajský soud v Ústí nad Labem totiž zahájil s teplárnou insolvenční řízení. Soud tak začal zkoumat návrh společnosti Litvínovská uhelná ze skupiny Czech Coal.

Právě Energetický a průmyslový holding vlastněný z části nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem a Czech Coal proti sobě ostře bojují o vliv v české energetice.

Boj na ostří nože

Energetický holding se kvůli stížnosti severočeských uhlobaronů stal vedle polostátní firmy ČEZ jedním z terčů razie expertů z Evropské unie v Česku. Ta už několik měsíců zjišťuje, zda ČEZ a energetický holding nezneužívají své postavení na trhu. Počínání obou firem může zahrnovat vyloučení konkurence a zvyšování cen na českém velkoobchodním trhu s elektrickou energií.

Podle nového podání zaslaného soudu teplárna United Energy těžařům dluží až 119 milionů korun. Jde o šest faktur, které si těžařská firma nárokuje za dodávku hnědého uhlí od prosince loňského roku. "Dlužník (United Energy) žádnou z faktur ve lhůtě splatnosti neuhradil," uvedla firma ve svém podání k soudu.

Ten zahájil insolveční řízení a vyzval k přihlášení do řízení další případné věřitele teplárny.

Zahájení insolvečního  řízení ještě nemusí znamenat, že teplárna skončí v úpadku. Soud nyní prozkoumá, zda jsou požadavky Litvínovské uhelné oprávněné, teprve pak rozhodne o dalším postupu.

Spory mezi oběma firmami jsou přitom dlouhodobé a týkají se ceny uhlí.  Vlečou se už do roku 2006 a už několik let je řeší i soudy.

Už nechceme jenom vaše uhlí

Mostecká uhelná totiž v roce 2006 smlouvu s provozovatelem teplárny vypověděla. Důvodem bylo mělo být dlouholeté neplnění závazků ze strany United Energy, která pak napadla vypovězení smlouvy u soudu.

Po podání výpovědi v roce 2006 přestal Czech Coal smlouvu podle zástupců teplárny dodržovat a pod hrozbou přerušení dodávek uhlí jednostranně vnutil firmě United Energy krátkodobé, jednoroční kontrakty na dodávku uhlí s cenou vysoce převyšující úroveň průměrných tuzemských tržních cen.

"Inkriminovaný návrh Czech Coal je absurdním krokem, jaký je pro Czech Coal bohužel typický. Společnost United Energy řádně plní veškeré závazky vůči Czech Coal i vůči ostatním dodavatelům. Naopak Czech Coal v posledních více než 2 letech opakovaně nehradila své závazky plynoucí z odběru tepla od United Energy," uvedl mluvčí holdingu Martin Maňák.

Teplárna United Energy s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla má celkový instalovaný výkon 239 MW. Kromě domácností v Mostě a Litvínově zásobuje teplem i řadu nebytových prostor, průmyslových podniků, zdravotnická zařízení či školy.

Firma na konci ledna zprovoznila novou uhelnou skládku. Teplárna tak přestala být závislá na těžební firmě Litvínovská uhelná ze skupiny Czech Coal, odkud dosud výhradně odebírala hnědé uhlí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy