Jaroměřické mlékárny mění majitele. Bel už je nechce

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 4. 2010 16:51
Francouzská sýrařská skupina prodává mlékárny v Jaroměřicích a Moravských Budějovicích. Kvůli krizi.
Mlékárny, které jsou nyní na prodej, zpracují ročně 87 milionů litrů mléka.
Mlékárny, které jsou nyní na prodej, zpracují ročně 87 milionů litrů mléka. | Foto: Reuters

Jaroměřice - Necelé dva roky zůstala Jaroměřická mlékárna a mlékárna J+R Moravské Budějovice v majetku francouzské společnosti Fromageries Bel a už je zase na prodej.

Sýrařská skupina Bel dnes oznámila, že nákup těchto dvou podniků nesplnil její očekávání. Prodej mlékáren uspíšila i ekonomická krize, která způsobila, že skupina ve střední Evropě vyráběla mnohem víc sýrů, než dokázala prodat.

"V reakci na tento vývoj se společnost Bel Eastern Europe přizpůsobila celosvětové obchodní strategii skupiny Bel a zaměřila se výhradně na silné domácí značky Želetava, Smetanito a Matador a mezinárodní značky, jako jsou Veselá kráva, Leerdammer, Kiri a Babybel. Logickým důsledkem pak bylo rozhodnutí nabídnout Jaroměřickou skupinu k prodeji včetně nedávno získaných místních značek jako Faun nebo Fénix," uvedla společnost v tiskové zprávě o prodeji.

Práce pro lidi by měla zůstat

"Cílem předpokládané obchodní transakce je plné zachování současné produkce v obou závodech a zachování všech pracovních míst včetně zajištění stabilního odbytového kanálu pro české producenty mléka," konstatoval Pascal Bigot, generální ředitel společnosti Bel Sýry Česko, dceřiné společnosti skupiny Bel.

Obě mlékárny, označované jako Jaroměřická skupina, ročně zpracují 87 milionů litrů mléka a vyrobí 15 600 tun sýrů. Pracuje v nich 257 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy