Šéf ČEZu podlehl tlaku politiků. Peníze nechá doma

Ekonomika Ekonomika
8. 4. 2010 16:46
Martin Roman vysvětloval pozici své firmy pro Financial Times
Martin Roman během tiskové konference ke komandům ČEZ
Martin Roman během tiskové konference ke komandům ČEZ | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Energetická společnost ČEZ výrazně omezí své nákupy v zahraničí a začne se soustředit především na investice do jaderné energetiky v České republice a na Slovensku, uvedl generální ředitel firmy Martin Roman pro deník Financial Times.

Polostátní ČEZ  tak podle renomovaného britského deníku reaguje na zvyšující se tlak ze strany politiků.

Nízké režijní a operační náklady a vysoké ceny elektřiny nastavené v sousedním Německu vynesly ČEZu jednu z nejvyšších ziskových marží v Evropě, píše FT. "Každá vláda chce po firmách, aby investovaly doma, což pro nás nebylo možné. Vytvářeli jsme příliš mnoho hotovosti," uvedl Roman.

Firma chce však nyní změnit svou investiční strategii z minulých let, kdy masivně investovala v Bulharsku, Rumunsku, Polsku, Turecku a Albánii. Kromě jaderné energie se plánuje zaměřit na teplárenství.

ČEZ je rozhodnut přistavět dva bloky k jaderné elektrárně Temelín. Soutěž na dodavatele bloků začala, přičemž následně by se mohl vybudovat pátý blok v Dukovanech a až dva bloky ve slovenských Jaslovských Bohunicích.

V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 2019 až 2020.

České politické strany v rámci předvolební kampaně útočí na vysoké ceny elektřiny a chování monopolů. "Jiří Paroubek, lídr sociálních demokratů, dává zřetelně najevo nedostatek nadšení pro Romana," napsal deník FT. Zároveň citoval Romanova slova, že za svého působení v ČEZ zažil pět premiérů.

ČEZ za loňský rok vykázal rekordní čistý zisk téměř 52 miliard korun. To je nejvyšší zisk v historii společnosti a také nejvyšší zisk jakékoli tuzemské firmy.

Z dividend této firmy chtějí sociální demokraté vyplatit starobním důchodcům mimořádný důchod 2400 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy