Penzijní systém se kácí, nově chybí 10 miliard korun

Petr Holub
12. 4. 2010 6:00
Samotná výplata penzí ohrožena není, protože stát důchody doplácí z peněz vybraných na daních
Penzijní systém funguje, ale dostává se do vážných potíží (ilustrační foto)
Penzijní systém funguje, ale dostává se do vážných potíží (ilustrační foto) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Příjmy z pojistného jsou nižší, než se čekalo, zato důchodců přibývá rekordním tempem. Za tři měsíce proto vznikl na penzijním účtu schodek 10,4 miliardy korun. Pokud se trend neobrátí, bude koncem roku chybět 40 miliard, tedy přes procento ekonomického výkonu země.

Samotná výplata penzí ohrožena není, protože stát důchody automaticky doplácí z peněz, které vybral na daních. Březnové údaje ministerstva financí však ukazují, že stačil jediný krizový rok a systém zavedený v devadesátých letech přestává fungovat. "Pořád jsme mysleli, že máme dost času a že všechno ještě stihneme řešit. Ale problém už je tady," shrnuje situaci Lubomír Lízal z výzkumného ústavu CERGE-EI.

Jak nezaplatit pojistné

Propad příjmů překvapil ministra financí Eduarda Janotu, který očekával, že se příjmy důchodového systému proti loňsku zvýší o šest procent, tedy o dvacet miliard. Měl k tomu dobrý důvod: loni stát odpustil podnikatelům na pojistném patnáct miliard korun, pokud udrží méně placená místa.

Sleva už od února neplatí, výběr pojistného však nadále klesá a proti loňsku je naopak o šest procent nižší.

Výsledek prvních tří měsíců potvrzuje obavy odborů. Růst nezaměstnanosti se sice zastavil a při vyšších mzdách by se měl výběr pojistného zlepšovat, podnikatelé však raději přijímají zaměstnance na dohodu o práci, při které se pojistné neplatí, případně jako OSVČ, kteří platí poloviční pojistné.

Skrýš před krizí

Za propadem výběru pojistného může být i fakt, že lidé před krizí utíkají do předčasných penzí. Stát loni přiznal 115 861 tisíc starobních důchodů, a zaznamenal tak historický rekord. Rekordní je i počet předčasných důchodů, který přesáhl úroveň 40 tisíc a třeba oproti roku 2006 byl téměř dvojnásobný. K dalšímu útěku před nezaměstnaností do penze mohlo dojít počátkem roku.

Celkový počet starobních důchodců loni poprvé překročil úroveň jednoho a půl milionu, přitom před deseti lety jich bylo o tři sta tisíc méně. Důchodovou hranici totiž překračuje silná generace, která se narodila za protektorátu a těsně po válce, její vrchol byl ovšem dosažen už před dvěma lety.

Invalidních důchodců loni nepřibývalo rychleji než v předchozích pěti letech, jejich celkový počet se však i nadále bezpečně drží nad hranicí půl milionu. 

(Poznámka ke grafu: Bilance je vypočtena rozdílem vybraného pojistného na důchody a vyplacených důchodů. Fakticky je bilance horší, protože z pojistného na důchody a nemocenskou se platí ČSSZ, jejíž provoz ročně přijde na 5-6 miliard korun. * V roce 2004 se zvýšilo pojistné na důchody z 26 na 28 procent hrubé mzdy. ** V roce 2009 se projevily slevy na pojistném podnikatelům ve výši cca 15 miliard.)

 

Právě se děje

Další zprávy