Geithner jede přemluvit Čínu k měnové reformě

Petr Jemelka Petr Jemelka
7. 4. 2010 15:08
Poslední vývoj událostí naznačuje, že se Čína s nutností uvolnit jüan smířila.
Komunistická Čína pomalu přijímá pravidla tržního hospodářství
Komunistická Čína pomalu přijímá pravidla tržního hospodářství | Foto: Reuters

Peking - Americký ministr financí Timothy Geithner bude ve čtvrtek v Pekingu opět lobbovat za to, aby Čína uvolnila kurz své měny. Setká se kvůli tomu s viceprezidentem Wang Čchi-šanem.

Spojené státy na Čínu vyvíjí dlouhodobý tlak, protože uměle podhodnocený jüan zvýhodňuje čínské vývozce a naopak stěžuje situaci dovozcům, jejichž zboží je pak na čínském trhu dražší. V poslední době se ale pro měnovou reformu vyslovují i čínští ekonomičtí experti, a tak se zdá, že je liberalizaci měnové politiky Pekingu konečně na obzoru.

Na druhou stranu se ale Peking obává toho, jak se s případným posílením jüanu, a tedy ztrátou zvýhodnění, exportéři vyrovnají. Čínská Národní rozvojová a reformní komise, která je vrcholným orgánem tamního centrálního ekonomického plánování, už proto předeslala, že bude sice dopady případných změn kursu měny pozorně sledovat, ale s nutností pozvolných reforem souhlasí. 

„Měli bychom udržovat jüan stabilní, na rozumné úrovni, a změny provádět v souladu s tím, jak se s nimi budou vyrovnávat čínští exportéři," píše v oficiálním stanovisku Komise, jejíž zpráva byla zveřejněna na oficiálním webu čínské vlády.

Spekulanti vycítili šanci

Čínská měna je pevně svázána s americkým dolarem od poloviny roku 2008 a změny kursu, které nevycházejí z nabídky a poptávky po jüanu, ale z rozhodnutí bankéřů Čínské centrální banky, jsou prováděny zřídka.

Ve středu nicméně čínští bankéři upravili kurs tak, že je jüan nejsilnější za posledních deset měsíců (1 USD = 6,856 CNY). Posílení čínské měny a poměrně slibné vyhlídky na další růst, samozřejmě znamenají značné zvýšení zájmů spekulantů. Jejich poptávka tak vede k dalšímu tlaku na posílení měny.

Spolu s jüanem se vezou také další asijské měny. Například dolar je dnes vůči malajskému ringgitu velmi blízko svého třiadvacetiměsíčního minima (1USD = 3,193 MYE).

Vztahy je třeba zlepšovat

Washington i Peking se snaží postupně snižovat napětí, které v posledních měsících mezi oběma vládami narůstalo. Kromě zmiňovaného sporu o podhodnocený jüan, šlo také o prodej amerických zbraní na Taiwan, nebo o spory ohledně internetové společnosti Google, která se potýká s čínskou cenzurou a vládními hackery.

Obchod s jüanem se možná rozšíří

Mimoto, že se Čína pomaluje připravuje na podle mnohých expertů nevyhnutelný krok uvolnění své měny, podle agentury Reuters koketuje také s myšlenkou směňování jüanu v kurzu vázaném na ruský rubl, jihokorejský won nebo malajský ringgit. V současné době je kurz čínské měny vázán na americký dolar, euro, japonský yen, britskou libru a hongkongský dolar.  

 

Právě se děje

Další zprávy