Ruský medvěd se probouzí - ekonomika začíná růst

Ekonomika Ekonomika
7. 4. 2010 9:10
Doba snižování úrokových sazeb je pomalu u konce
Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Ruská ekonomika se, zdá se, dostává z recese. Hospodářství Ruska v uplynulém čtvrtletí poprvé od roku 2008 rostlo. Čerstvá data  ukazují, že hrubý domácí produkt se v prvních třech měsících roku meziročně zvýšil o 0,5 %, přitom ještě v posledním loňském čtvrtletí  byl v mínusu 2,6 %.

V samotném měsíci březnu vzrostla ruská ekonomika podle serveru Patria.cz o 1,1 %, což je o 0,6 procenta více než v únoru.

V Rusku nyní prudce roste poptávka po komoditách a zvyšují se i spotřebitelské výdaje. "Oživení ve výrobním průmyslu zůstává tlumené, zatímco aktivita v sektoru služeb se vzmáhá silně," uvedla ve své zprávě VTB Capital. "Nejvíce povzbudivé je, že tempo růstu nezaměstnanosti zpomalilo v obou oblastech ekonomiky."

Ruský HDP vzroste o více než šest procent

Zpráva analytiků Morgan Stanley je také optimistická. Podle ní se letos reálný HDP země zvýší o 6,5 % , když předcházející odhady hovořily o 5,3procentním růstu.  

Snižování úrokových sazeb, které pokračovalo ještě v březnu, však již pokračovat nebude. Ministr financí Alexej Kudrin doslova řekl: "Stále stojíme před rizikem akcelerace inflace, rytmus snižování úrokových měr nebude pokračovat," uvedl Kudrin.

 

Právě se děje

Další zprávy