Miliardový desátek: Gazprom zaplatí Slovákům za krizi

Tomáš Fránek
6. 4. 2010 16:25
Slovenský plynárenský průmysl už stáhl svou žalobu u arbitrážního soudu v Paříži
Foto: Reuters

Brno - Slovenský plynárenský podnik jako první evropská firma dosáhl odškodnění za zastavení dodávek ruského plynu na začátku loňského roku.

Ruský gigant Gazprom se totiž podle ruských médií kvůli obavám z rozhodnutí arbitrážního soudu rozhodl se Slováky dohodnout.

Ruská firma tak sníží Slovenskému plynárenskému průmyslu o deset procent na dva roky objem plynu, který slovenský distributor nakupuje na základě principu take-or-pay. Ten zavazuje odběratele k placení i v případě, že všechen plyn neodeberou.

Stát to bude miliardy ročně

Podle ruského deníku RBK Daily bude Gazprom dohoda stát 180 milionů dolarů (zhruba 3,4 miliardy korun) ročně.

Obě firmy odmítají komentovat jakékoliv podrobnosti. To, že dohoda byla uzavřena, ale potvrzuje to, že dnes Slovenský plynárenský průmysl stáhl svou stížnost na Gazprom u arbitrážního soudu v Paříži.

Gazprom tak změnil svou strategii. Ještě loni na jaře zástupci firmy tvrdili, že evropští odběratelé neuvidí ani cent. Podle tehdejšího stanoviska Gazpromu totiž přerušení dodávek způsobila vyšší moc a nikdo za situaci není zodpovědný.

"Slovenský plynárenský průmysl dostal stanovisko Gazpromu, podle kterého přerušení dodávek způsobila vyšší moc," uvedl loni v dubnu pro agenturu Sita mluvčí firmy Ondřej Šebesta.

Odškodnění za plynovou krizi, při které se na Slovensko nedostalo 300 milionů metrů kubických plynu, ale budou chtít i velké slovenské firmy.

My chceme taky

Tisíce slovenských firem totiž musely kvůli přerušení dodávek plynu omezit výrobu, což se negativně projevilo i v poklesu výkonu celé slovenské ekonomiky. Slovensko bylo jedinou zemí, která se kvůli výpadku dodávek plynu obrátila na soud.

"Je na místě, aby Slovenský plynárenský průmysl odškodnil za krizi firmy. Bylo by v rozporu s dobrými mravy, že na jedné straně SPP získá odškodnění, ale firmy by o nic podobného žádat nemohly," uvedl výkonný ředitel Klubu 500 sdružujícího zástupce největších slovenských firem Tibor Gregor.


 

 

Právě se děje

Další zprávy