OECD: Česko musí dále snižovat schodek i po roce 2013

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 4. 2010 16:44
OECD: Ani snížení rozpočtového schodku pod tři procenta není pro ČR dostatečný cíl
I příští ministři financí se budou muset hodně snažit, aby dosáhli snížení deficitu veřejných financí
I příští ministři financí se budou muset hodně snažit, aby dosáhli snížení deficitu veřejných financí | Foto: Jan Langer

Praha - Termín přijetí eura je pro ČR i svět nadále velkou neznámou. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je totiž nepravděpodobné, že by Česko snížilo svůj deficit veřejných financí pod tříprocentní hranici dříve než v roce 2013.

Letošek by ale měl být pro Česko již startem pro cestu z krize. Podle agentury Reuters OECD předpovídá české ekonomice v letošním roce růst hrubého domácího produktu o dvě procenta a v příštím roce o 2,8 procenta.

Ani dosažení požadovaného schodku 3 procenta však není pro Česko žádnou velkou výhrou."Snížení deficitu na tři procenta není dostatečné," uvedl na dnešní tiskové konferenci generální tajemník OECD Ángel Gurría. Vláda by dlouhodobě podle něj měla usilovat o strukturálně vyrovnaný rozpočet, aby byla připravena na případné budoucí otřesy nebo stárnutí populace.

Přeorganizovat by Česko mělo také daňový systém. "V České republice se využívá zdanění majetku méně než v kterékoliv jiné členské zemi OECD," upozorňuje zpráva. Organizaci by se také víc zamlouval systém jedné sazby DPH, současné oddělení na dvě považuje za neefektivní. Další reformy potřebují i ekologické daně, včetně zavedení daně z emisí skleníkových plynů.

Česká národní banka je pesimistická

Deficit veřejných financí loni stoupl na 5,93 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 2,72 procenta. Vláda ale v Konvergenčním programu nastínila případná opatření na sníženích deficitu. Úspory by měly vést ke snížení deficitu veřejných financí pod tři procenta HDP v roce 2013. Letos by měl být deficit 5,3 procenta, v roce 2011 pak 4,8 procenta HDP a o rok později 4,2 procenta HDP. 

Česká národní banka vidí situaci hůře. Pro letošní rok odhaduje deficit veřejných financí na 5,9 procenta HDP. Pro příští rok očekává dokonce zhoršení na 6,5 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy