Zahraniční obchod skončil v únoru rekordním přebytkem

Petr Jemelka Petr Jemelka
6. 4. 2010 11:14
Pozitivní saldo vypovídá o pozitivním vývoji české ekonomiky
Za zvýšením přebytku zahraničního obchodu stojí zejména vývoz strojů a dopravních prostředků
Za zvýšením přebytku zahraničního obchodu stojí zejména vývoz strojů a dopravních prostředků | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Českým vývozcům se daří. Dokonce nad očekávání. Ukazují to nejnovější statistiky Českého statistického úřadu, podle kterých skončil v únoru zahraniční obchod (poměr vývozu a dovozu) nebývalým přebytkem.

Podle ČSÚ vzrostl letos v únoru vývoz o 11 procent, zatímco dovoz narostl o pouhých 7,9 procenta. Jde o nejlepší únorový výsledek v historii České republiky.

"Jak export, tak import rostly rychleji, než se očekávalo. Zdá se tedy, že statistika průmyslu, indikující solidní růst nových zahraničních zakázek, se odráží již i v pohybu vývozu a dovozu. V ekonomice je tak znát lehké oživení tažené zahraniční poptávkou," dodal hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Poměr exportu a importu se bude vyrovnávat

Výsledek příznivě ovlivnilo hlavně zvýšení přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky a zlepšení salda obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím. Podle dalšího ekonomického experta Jiřího Škopa z Komerční banky výsledek pozitivní obchodní bilance jasně indikuje postupné uzdravování českého průmyslu, potažmo celé ekonomiky, ale v průběhu roku můžeme čekat mírné vyrovnání poměru exportu a importu.

"Celkově tak očekáváme letos zhoršení zahraničního obchodu z loňského rekordního přebytku ve výši 152 miliardy korun na 100,8 miliardy Kč," uvedl Škop. Obchodní bilance se státy Evropské unie vykázala přebytek 46,4 miliardy korun, meziročně je to o 8,5 miliardy korun více. Se státy mimo Unii bylo saldo záporné - 31,1 miliardy korun.

Za posledních dvanáct měsíců v porovnání s předchozími dvanácti měsíci klesl vývoz o 8,6 procenta a dovoz o 13,6 procenta. Saldo skončilo přebytkem 168 miliard Kč, což bylo o 111,5 miliardy korun více.

 

Právě se děje

Další zprávy