Ať se Německo vzdá eura. Když pomůže Řecku

Tomáš Fránek
2. 4. 2010 13:11
Čtyři profesoři ekonomie se chtějí v případě, že Německo pomůže Řecku, obrátit na Ústavní soud
Foto: Reuters

Berlín - Pokud Německo pošle peníze zadluženému Řecku, bude to znamenat také unikátní soudní spor.

Čtyři renomovaní profesoři ekonomie se totiž chtějí obrátit na německý Ústavní soud s návrhem, aby země bez odkladu vystoupila z eurozóny.

Profesoři ekonomie Wilhelm Hankel, Wilhelm Nölling, Joachim Starbatty a právník Karl Albrecht Schachtschneider podle rakouského deníku Die Presse uvedli, že Německo musí opustit měnovou unii v případě, že jiní členové zanedbají svojí povinnost dodržovat měnovou disciplínu natolik, že bude potřeba jim pomoci z peněz německých daňových poplatníků.

Smlouva to nepovoluje

Profesoři se v tomto případě odvolávají na Maastrichtskou smlouvu, která takovouto pomoc nepovoluje.

Už minulý týden přitom profesoři napsali, že by se Řecko mělo vzdát eura a vrátit se ke své původní měně. "Řecko čelí hrozbě státního bankrotu. Nikdo už si nedělá žádné iluze, že členství v hospodářské a měnové unii Evropy poskytuje ochranu před tvrdou realitou," napsali profesoři ve Financial Times .

Od vstupu do eurozóny v roce 2001 Řecko ztratilo konkurenceschopnost a nahromadilo obrovské schodky obchodní bilance, upozorňují profesoři.

"Pokud by si Řekové teoreticky měli vynahradit ekonomické ztráty, které utrpěli za méně než deset let, museli by devalvovat o 40 procent. V měnové unii je ale něco takového nemožné," píše se dále ve zprávě.

Řecko se potýká s dluhy, které dosahují zhruba 300 miliard eur (asi 7,6 bilionu korun), přičemž celkový výkon řecké ekonomiky dosahuje pouze kolem 240 miliard eur (asi 6,1 bilionu korun).

Německo se netváří

Rozpočtový deficit loni dosáhl 12,7 procenta hrubého domácího produktu, podle pravidel EU by však schodek neměl přesáhnout tři procenta HDP. Řecko chce letos deficit snížit na 8,7 procenta, proto přijalo drastická úsporná opatření.

Podle odhadů bude Řecko jen od konce dubna do konce května potřebovat zhruba 22 miliard eur (zhruba 557 miliard korun).
Francie se s Německem minulý týden dohodla na pomoci zemi. V Německu je ale veřejné mínění výrazně proti této pomoci.

Profesoři ekonomie si v Karslruhe u Ústavního soudu stěžovali na zavedení eura v Německu už dvakrát. V letech 1993 a 1998 však Ústavní soud jejich podněty zamítl.

 

Právě se děje

Další zprávy