Schodek rozpočtu se vloni zdvojnásobil. Byl 5,93 % HDP

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 4. 2010 11:27
Pro zavedení eura nesmí schodek přesáhnout 3 procenta domácího produktu.
Foto: Jan Langer

Praha - Těsně pod šesti procenty hrubého domácího produktu se zastavil loňský deficit rozpočtu České republiky. To je téměř dvojnásobek schodku, který povolují takzvaná maastrichtská kritéria platící pro zájemce o zavedení eura. Ta povolují tříprocentní schodek rozpočtu.

Informoval o tom Český statistický úřad s tím, že upřesněné údaje o vývoji deficitu v posledních čtyřech letech byly dnes odeslány evropskému statistickému úřadu Eurostat. K výsledku by se na konci dubna měla vyjádřit Evropská komise.

Předběžný odhad ministerstva financí pro loňský rok byl 6,6 procenta HDP. "Pozitivní na údaji je, že je to méně, než jsme čekali. Ale i tak je to číslo hrozivé a v nejbližších letech bude nutné deficit snížit co nejvíce, jak bude možné," řekl agentuře ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Schodek v loňském roce rychle vystoupal z hodnoty 2,72 na 5,93 procenta HDP. Podle odhadů ministerstva financí nebude v letošním roce výsledek o mnoho lepší - poslední odhady deficitu se pohybovaly kolem 5,3 procenta HDP, pro příští rok pak 4,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy