Řídíte sami své peníze? Šest rad levicového klasika

Tomáš Poděbrad, investicniweb.cz
1. 4. 2010 18:40
Čeho se držet, chcete-li vydělat. Radí Michael Lewis
Wall Street - i po krizi finanční pupek světa
Wall Street - i po krizi finanční pupek světa | Foto: Reuters

Praha - Každý, kdo se dnes snaží řídit své finance, by si měl přečíst novou knihu Michaela Lewise The Big Short. Obsahuje totiž řadu poznatků o chování trhu. Jak fungují moderní ekonomika a akciové trhy? Na co by si měl dát pozor drobný investor? Je pravda, že Michael Lewis patří mezi levicovější autory, přesto však není na škodu něco z jeho knihy vypíchnout.

1. Nikdy neinvestujte do něčeho, čemu nerozumíte

Neexistují výjimky z tohoto pravidla. Kromě obyčejných investorů se však tímto pravidlem neřídí ani zkušení makléři. Ti ještě v roce 2007 kupovali od bank rizikové cenné papíry, a přitom se už v té době řítil trh ke dnu. Pokud už v době krize, nebo i po ní, investujeme,  je těžké se rozhodnout, kdy koupit či prodat.

Pokud se navíc rozhodneme pro investici do odvětví, kterému nerozumíme, dá se proto hovořit o čistém hazardu. Pokud se však zaměříme například na tabákovou společnost či výrobce piva, není tak složité si spočítat, jakým směrem se bude celé odvětví vyvíjet. Především pak v krizi, kdy se alkoholu a cigaret prodá víc.

2. Finanční produkty a služby? Čím jednodušší, tím lepší

Složitější produkty jsou většinou vytvořeny bankéři, kteří chtějí z lidí vylákat peníze, především skrze vyšší poplatky. Jak Lewis sám podotýká, byl to právě trh s hypotékami, kde se na nekvalitní produkty nalákalo nejvíce lidí.

Banky už se nespokojí s tím, co mají opravdu nabízet a co lidé skutečně potřebují - správa účtů, jednoduché hypotéky a bankomaty. Tyto produkty a služby zdaleka nenaplnily představu bank o ziskovosti.

3. Jaký obchodní model teď banky zvolí?

Michael Lewis je vůči bankám stále skeptický. Nevěří jim. A není sám, komu připadají banky jako "továrny na zákaznické (a akcionářské) pasti". Polovina bankéřů neví, co dělá. Druhá polovina to naopak dobře ví a snaží se díky svému umu pro sebe vyždímat maximum. Zákazníkům a akcionářům však v budoucnu zbudou jen oči pro pláč.

4. Chraňte se

Ukázalo se, jak dravá umí být akciová rally. Chránit své investice stejně agresivně se tedy může velice vyplatit. Nikdo jiný to za vás neudělá.

Ujistěte se, že jsou penzijní fondy a jiné spořící účty chráněny před věřiteli. Pokud ne, může se stát, že při dalším krachu o vše přijdete.

5. Nikdy neignorujte chování zasvěcených

Když už už měla prasknout nemovitostní bublina, řada "insiderů" (bank, developerů, atd.) kvapem vyprodávala akcie. Nebyli hloupí. Pro své chování našli jejich ředitelé vždy nějaké vysvětlení, a proto bylo velice těžké se jim přizpůsobit. Kdo to však udělal, prodělal nejméně.

6. Nenechte se strhnout davem

Nálada na trzích (ať už je býčí, nebo medvědí) pouze vyjadřuje většinový odhad. Lidé jsou sociálně založené bytosti a i ve světě akcií se často chytají davu.

Z mnoha desítek analytiků na Wall Street se před dvěma lety pouze hrstce podařilo dobře odhadnout situaci a zachovat se podle toho. Přitom měli všichni tito školení profesionálové k dispozici stejná data, stejné analýzy. Bohužel většina z nich podlehla davovému šílenství, čímž pomohli k propadu celého trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy