CzechInvest: Koruna vložená do pobídek se vrátila 8x

Ekonomika Ekonomika
31. 3. 2010 17:00
Investiční pobídky daly práci 300 tisícům Čechů
Také díky investiční pobídce se nyní v Nošovicích vyrábějí automobily Hyundai i30
Také díky investiční pobídce se nyní v Nošovicích vyrábějí automobily Hyundai i30 | Foto: Radek Pecák

Praha - Každý rok skoro dvacet miliard korun. Právě tolik vydělaly podle studie Deloitte České republice investiční pobídky za dvanáct let od jejich zavedení. Přesná bilance je 229,972 miliardy korun.

Ve studii se dále uvádí, že díky nim vzniklo na 308 tisíc nových pracovních míst. To tedy znamená, že bezmála deset procent všech zaměstnanců v České republice dnes pracuje ve firmách podpořených pobídkami nebo u jejich dodavatelů.

„Každá jedna koruna poskytnutá jako investiční pobídka se tak do státního rozpočtu vrátila víc než 8,5násobně," vypočítá Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest. „Dohromady stát českým ale i zahraničním investorům poskytl podporu 30,068 miliardy korun, na firemních daních a odvodech za zaměstnance pak od stejných společností a jejich dodavatelů vybral celkem 260,041 miliardy korun," sdělila.

Ještě více pracovních míst vzniká u dodavatelů

„Velmi důležitým závěrem studie je to, že se prokázalo, že zhruba tři čtvrtiny nových pracovních míst a ostatně i příjmů do státního rozpočtu vznikají u dodavatelů, u kterých investoři podpoření pobídkami nakupují," vysvětluje Luděk Niedermayer, ředitel v oddělení Consulting společnosti Deloitte.

Investiční pobídky do roku 2008 čerpalo celkem 486 projektů. Do podpořených podniků investoři vložili 357 miliard korun. Bezmála čtvrtinu všech přislíbených pobídek získaly české firmy, aktivnější, byť o pouhé jedno procento, byly jen společnosti z Německa.

Výhodou je, že pobídnutí investoři a jejich dodavatelé navíc vytvářejí pracovní příležitosti i v době, kdy se v jiných sektorech průmyslu propouští. Zatímco v letech 1998 až 2000 a 2003 až 2004 několik desítek tisíc pracovních míst ve výrobě zaniklo, podpoření investoři naopak nové lidi nabírali.

Stát bude profitovat i nadále

„V následujících letech lze čekat nárůst počtu nově vytvořených míst u investorů i u dodavatelů. Mezi lety 2006 až 2008 získalo příslib investičních pobídek rekordních 265 společností, které budou nyní přecházet od výstavby závodů do ostrého provozu," uvádí studie.

U podpořených společností v posledních letech setrvale stoupala průměrná mzda jejich zaměstnanců. „V rámci jednotlivých sektorů se ale průměrné mzdy pracovníků zaměstnaných u podpořených společností nijak významně neliší od mezd zaměstnanců firem, které pobídky nečerpaly. Zdá se tedy, že se podpoření investoři nesnaží tlakem na vyšší mzdy přetahovat pracovníky ostatním společnostem," dodává Luděk Niedermayer..

Podle studie navíc příjmy státu z podpořených investic rok co rok stoupají. V roce 1998 stát vydělal 1,793 miliardy korun, o pět let později to bylo už dvacet miliard, v roce 2008 už bezmála 56 miliard. Podle predikce Deloitte za předpokladu neměnného vývoje fiskálních příjmů dosáhne příjem státu z pobídek jen v letošním roce dalších 70 miliard korun.

Původní investice se obvykle navýší

Investoři podpoření pobídkami exportovali z České republiky v roce 2008 zboží za 835 miliard korun, což je 29 % veškerého českého vývozu. Za stejné období tyto společnosti v zahraniční nakoupily díly a suroviny za 545 miliard korun. Jejich export tak vylepšil tuzemskou platební bilanci o 290 miliard korun.

„Zjištěná data poukazují na to, že firmy často svou účast v České republice po úvodní investici zvyšují. Jejich působení u nás tedy není pravděpodobně založeno jen na pobídkou podpořené investici a na snaze co nejrychleji stáhnout zisk do mateřské firmy, ale pobídka je často využívána jako způsob usnadnění počáteční investice, která se pak dále rozšiřuje," komentuje výsledky studie Luděk Niedermayer.

 

 

Právě se děje

Další zprávy