Je to český rekord. O miliardě se rozhodne v Lucemburku

Tomáš Fránek
31. 3. 2010 10:35
Pokutu dosahující téměř miliardy korun pro 16 strojírenských firem posoudí tamní soud
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Spor o nejvyšší pokutu, která kdy v Česku padla - téměř miliardu korun za kartelovou dohodu pro strojírenské firmy - se přenesl do ciziny.

Podle informací deníku Aktuálně.cz bude celý spor posuzovat na podnět Krajského soudu v Brně nejvyšší soud Evropské unie, Evropský soudní dvůr v Lucemburku.

Jeho rozhodnutí pak bude podstatné pro to, zda nakonec šestnáct firem rekordní sankci v Česku zaplatí. Pokuta se týká firem, jako je Alstom, Siemens nebo Toshiba.

Jako ze špionážního filmu

Jde o případ, ve kterém figurují zakázané dohody 16 firem o rozdělení celosvětového trhu, tajné schůzky manažerů, místo jmen firem používané jenom šifry a zakódované mobilní telefony.

Dohody o tom, kde se rozhodovalo o přidělení jednotlivých zakázek, stanovovaly ceny a urovnávaly případné konflikty, se neodehrávaly v centrálách firem, ale v hotelech na mezinárodních letištích po celém světě. Schůzky se konaly každé dva týdny.

Podle českého antimonopolního úřadu celých 16 let (od roku 1988 do roku 2004) a téměř po celém světě nezákonně 16 společností spolupracovalo v tendrech. V Česku jde jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 milionů korun.

Firmy se v této době účastnily například zakázek s takzvaným plynem izolovaného spínacího ústrojí na rozvodny Mikulov, Kunovice, Kaplice, Strakonice a elektrifikaci trati Kadaň-Karlovy Vary. Podle antimonopolního úřadu ujednání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo navyšovat cenu zařízení.

Pokutu firmám vyměřila i Evropská komise, a to v celkové výši 750 milionů eur (přes 21 miliard korun). Šlo o druhou nejvyšší sankci za kartel v historii evropského soutěžního práva.

A to je právě důvodem pro spor českých soudů, který musí rozetnout soudci v Lucemburku.

České soudy se totiž neshodnou na tom, zda je možné, aby firmy dostaly pokutu jak v Česku, tak od Evropské komise.

Nejvyšší správní soud pokutu pro firmy potvrdil a vrátil celý případ zpět ke Krajskému soudu v Brně. Podle soudců je podstatné, že si firmy dohodly rozdělení trhu ještě před vstupem Česka do EU.

"Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že antimonopolní úřad byl za použití vnitrostátní legislativy oprávněn projednávat a sankcionovat jednání, k němuž došlo na území České republiky před vstupem do Evropské unie," rozhodli soudci, kteří odmítli také návrh firem na to, aby se celý případ dostal k Evropskému soudnímu dvoru.

Co na to Evropa?

Krajský soud v Brně je ale přesvědčen, že za jedno porušení zákona může být jenom jeden trest. V tomto případě tedy ten od Evropské komise. Projednávání případu nyní přerušil a udělal to, co odmítl Nejvyšší správní soud - obrátil se na Evropský soudní dvůr.

Ten má jasně říci, zda v případě, že kauzu vyšetřovala Evropská komise, ztratil český antimonopolní úřad pravomoci kartel šetřit a pokutovat. A zda Česko mohlo pokutovat firmy za jednání před vstupem do EU.

"Ztrácejí orgány pro hospodářskou soutěž členských států bez dalšího pravomoc zabývat se týmž jednáním jednou provždy?" je napsáno v žádosti z Brna k lucemburskému soudu.

Část firem už pokuty zaplatila, jiné ale požádaly o odklad kvůli hospodářské krizi.

Pokuty v celkové hodnotě 558 milionů korun naopak zaplatily společnosti Siemens včetně firmy Nuova Magrini a dále Hitachi a Japan AE Power Systems.

 

Právě se děje

Další zprávy